Conferenţiarul universitar din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii “Al. I. Cuza” Iaşi, Constantin Iulian Damian, a afirmat, recent, în cadrul unei conferinţe susţinute la Vaslui, că este o iluzie faptul că societatea a reuşit “să se dezbrace de tot ce este religie”.
El a subliniat în cadrul dezbaterii “Mai avem nevoie de religie în secolul al XXI-lea?”, organizată la Biblioteca Judeţeană “Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui, că este necesară o întoarcere a oamenilor către trăirea religioasă într-o societate dominată de “iluzia fericirii”.
“Noi trăim nişte timpuri în care cotele depresiei, ale anxietăţii, ale bolilor psihice sunt mai mari ca niciodată. Atunci mă întreb unde este paradisul acesta terestru pe care noi tot îl construim? Paradoxal, avem de toate şi totuşi suntem extrem de nefericiţi. Pe noi deocamdată ne-a păzit Dumnezeu, că încă mai avem griji, că vine factura, că avem nu ştiu ce de plătit, dar nu suntem departe de a ajunge în situaţia în care, având cam tot ce ne trebuie în lumea aceasta, să ne întrebăm foarte serios de unde venim şi încotro ne îndreptăm. (…) Este o iluzie faptul că am reuşit să ne dezbrăcăm de tot ce este religie. (…) Eu îndrăznesc să spun că secolul al XXI-lea, dacă nu va înregistra o întoarcere către trăirea religioasă, atunci sunt mari şanse să nu mai fie deloc”, a spus conf .univ. dr. Constantin Iulian Damian.
Acesta a vorbit despre anumite schimbări apărute în societate pe care le consideră de fapt “camuflări ale sacrului”, menţionând că oamenii au nevoie de religie în secolul XXI pentru că sunt în căutare de referinţe externe şi un sistem de semnificaţii atotcuprinzătoare, pentru că nu pot gestiona binele şi răul ca şi categorii obiective, dar şi pentru că trebuie să dea un sens vieţii lor şi fiindcă sunt de fapt fiinţe religioase.
“Ceea ce dezbatem azi se doreşte a fi un răspuns la multiplele întrebări legate de reperele religioase din actualul secol. Dezbaterea vine ca o consecinţă a climatului de nesiguranţă ce se manifestă mai ales la nivelul tinerilor, încercând să creioneze drumuri fireşti, normale, flancate de repere morale şi spirituale”, a afirmat Gelu Bichineţ, directorul bibliotecii care a găzduit conferința.