Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, a declarat că, începând cu data de 1 iulie, odată cu implementarea noilor norme la Contractul-cadru, medicina de familie este direct implicată în prevenţia diabetului prin stimulentele financiare pe care CNAS le acordă medicilor de familie în vederea depistării precoce a acestei afecţiuni.
«Anul trecut, din statisticile noastre, reiese un număr de peste 1.000.100 de pacienţi incluşi în Programul naţional de diabet partea curativă. (…) Începând cu data de 1 iulie, odată cu implementarea noilor norme la Contractul-cadru, medicina de familie din ţara noastră este direct implicată în prevenţia diabetului prin acele stimulente financiare pe care le acordăm medicului de familie pentru depistarea precoce a diabetului zaharat cu ajutorul unor analize de laborator pe care le oferim gratuit întregii populaţii pentru a putea fi depistată această maladie, o dată pe an. Pe de altă parte, prin plata şi stimularea financiară a medicilor de familie de a consilia pacientul în legătură cu stilul de viaţă, cu comportamentul alimentar, cu nivelurile de activitate fizică ori consumul de alcool sau nivelurile de stres ori minime sfaturi nutriţionale», a spus Cojan, potrivit Agerpres.
Potrivit acesteia, diabetul «are un răsunet financiar» deosebit de important în Fondul Asigurărilor Sociale de Sănătate.
Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, Cătălina Poiană, a spus că peste 20% din cazurile de obezitate se pot complica prin diabet zaharat, fără a se pune însă la socoteală cazurile de rezistenţă la insulină sau de prediabet.
«În România, la ora actuală prevalenţa obezităţii este undeva de 22-23%. Atlasul Mondial de obezitate apărut în 2023 arată că, pentru anul 2035, prevalenţa obezităţii în România va atinge cifre de aproximativ 35% la adult. (…) La copil creşterea incidenţei anuale este de aproximativ 5,6%, care reprezintă un risc foarte crescut», a spus medicul.