Studiile spun că o persoană cu cât învață mai devreme să citească și cu cât citește mai mult cu atât mai mult își va păstra intacte funcțiile creierului chiar dacă îmbătrânește. Cititul îți îmbunătățește memoria și te face mai deștept. Îți stimulează creierul și îl menține sănătos, ceea ce ajută memoria. Cititul a fost demonstrat că reduce declinul cognitiv legat de vârstă și previne apariția bolilor mintale, potrivit unui amplu documentar prezentat de Hotnews.
Când citești o carte, spre exemplu, trebuie să reții o mulțime de informații – de la cum se numesc personajele, până la succesiunea evenimentelor din poveste. Dacă ești fan cărți polițiste, vei încerca să descifrezi misterul înainte de a ajunge la finalul poveștii. Iar asta înseamnă să îți amintești (memoria) toate informațiile primite din carte și să le pui cap la cap (gândirea) pentru a descifra misterul.
Cei care preferă ficțiunea au, și ei, avantaje. Acest gen literar îmbunătățește nu doar abilitățile de comunicare, de conversație, ci dezvoltă și inteligența emoțională, spun studiile. Adică te fac un om mai bun. Cititul îți oferă șansa de a-ți dezvolta empatia, pentru că citind despre reacțiile și acțiunile unor personaje, spre exemplu, vei putea înțelege expresiile facile și grimasele persoanelor cu care interacționezi în viața de zi cu zi. Așadar, cititul nu doar te face mai deștept, dar și o persoană mai bună. Pentru că înțelegând mai bine emoțiile oamenilor, vei deveni mai util celorlalți și, de ce nu, mai uman, mai bun.