Nicoleta Dumitrescu

După îndelungi dezbateri și optinteli, ieri după amiază, în Parlament, în prezența chiar a premierului Marcel Ciolacu, așa cum se anunțase, urma să aibă loc, prin vot, eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor. Având în vedere condiționările în ceea ce privește următoarele tranșe de bani europeni, aleșii nemului nu au mai putut să tărăgăneze, la nesfârșit, acest subiect, deși numai simpla discuție pe tema tăierii unor beneficii proprii nu prea le-a picat tocmai bine.
Oricum, deși vor să apară în fața poporului cu ceva păcate spălate chiar cu mâna lor, parlamentarii, în continuare, practică arta cinismului, dovadă în acest sens fiind chiar cele trecute în expunerea de motive a proiectului ce a vizat eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. ”Dorim o reașezare, pe baze solide, atât a sistemului de pensii de serviciu, cât și a sistemului de indemnizații pentru limită de vârstă acordată parlamentarilor care și-au încheiat exercitarea unuia sau mai multor mandate. (…) Este nevoie de măsuri legislative care să șteargă inechitățile din sistem, eliminarea indemnizației pentru limită de vârstă a parlamentarilor fiind una dintre aceste măsuri de înlăturare a discriminării față de persoanele care beneficiază de pensii pe criteriul contributivității”, se arată în documentul menționat, în care s-a mai precizat faptul că, având în vedere situațiile de criză prin care trece țara, ca urmare a efectelor post-pandemie, dar și a conflictului din Ucraina, parlamentarii ar trebui să fie primii care dau dovadă de solidaritate și respect în cheltuirea banului public (!?!).
De ce dau dovadă de cinism aleșii neamului? Pentru că, în primăvara acestui an, pe șest, tot cu mâna lor, prin vot, aceștia și-au majorat cu 7.500 de lei sumele forfetare, ceea ce a făcut ca, din martie a.c, suma medie de care beneficiază un parlamentar, la acest capitol, să ajungă la 35.000 de lei/lună, banii publici putând să fie folosiți, mai nou, și pentru promovarea activității lor pe rețelele de socializare!
Dacă tot se bat cu pumnul în piept că sunt patrioți și vor să arate că parlamentarii ar trebui să fie primii care dau dovadă de solidaritate și respect în cheltuirea banului public, de ce nu au hotărât ca să-și reducă și din sumele forfetare pe care le primesc lunar? Dar, pesemne, ar fi prea mult din partea lor acest efort de tăiere a sumelor care le revin!
Pe de altă parte, dacă tot se bate atât de mult monedă pe economie când vine vorba despre banul public, de ce nu se tranșează, odată și odată, discuția și în ceea ce privește opțiunile românilor pronunțate la referendumul din 2009 cu privire la reducerea numărului de parlamentari? Au trecut, iată, 14 ani de la acel referendum și nu se mai aude nimic despre faptul că românii care au participat la acea consultare publică au votat pentru trecerea de la un Parlament bicameral la unul unicameral , care să aibă cel mult 300 de parlamantari ! Practic, deși se poate spune că referendumul cu reducerea numărului de parlamentari a ajuns, după atâtea tergiversări, la … vârsta buletinului, inițiativa zace și acum prin te miri ce sertare, dovadă că, în ultima perioadă, deși s-a tot bătut moneda pe reducerea cheltuielilor, niciun lider de partid nu și-a mai amintit de ea.
Pe de altă parte, cum să fie readusă în atenție o asemenea discuție când, după cum bine se știe, 2024 este an electoral, în care se va alege, tot prin votul electoratului, un nou rând de deputați și senatori ?! Și-apoi, cum să fie redus numărul de parlamentari când, deja, unii dintre cei actuali își mai doresc încă un mandat? În aceste condiții, cinismul rămîne tot în floare în Parlament, deși inechitățile sunt la tot pasul!