Lista cu miniştrii Cabinetului PNL – PSD şi programul de guvernare pentru care premierul desemnat Marcel Ciolacu cere votul de încredere al Legislativului au fost depuse, marţi seara, la Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres. Audierea candidaţilor pentru a ocupa funcţiile de miniştri în Cabinetul Ciolacu a avut loc ieri, iar votul de învestitură va avea loc în cursul zilei de astăzi.
Lista demnitarilor din partea PSD propuşi pentru viitorul Executiv este următoarea:
Prim-ministru – Marcel Ciolacu;
Viceprim-ministru – Marian Neacşu;
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii – Sorin Grindeanu;
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Adrian Câciu;
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Florin Barbu;
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului – Radu Oprea;
Ministrul Apărării Naţionale – Angel Tîlvâr;
Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse – Gabriela Firea;
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – Ivan Bogdan-Gruia;
Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale – Marius Budăi;
Ministrul Sănătăţii – Alexandru Rafila.
Demnitarii propuşi din partea PNL sunt:
Vicepremier şi ministrul Afacerilor Interne -Cătălin Predoiu;
Ministrul Finanţelor – Marcel Boloş;
Ministrul Dezvoltării – Adrian Veştea;
Ministrul Mediului – Mircea Fechet;
Ministrul Afacerilor Externe – Luminiţa Odobescu;
Ministrul Educaţiei – Ligia Deca;
Ministrul Culturii – Raluca Turcan;
Ministrul Justiţiei – Alina Gorghiu;
Ministrul Energiei – Sebastian Burduja.
Marcel Ciolacu promite că românii nu vor mai fi „sclavii moderni” ai Europei
Marcel Ciolacu se angajează, în programul de guvernare, că românii nu vor mai fi „sclavii moderni” ai Europei, promițând creșteri de salarii și pensii, la pachet cu o viziune orientată către capitalul autohton, investiții în educație și sănătate, și stoparea creșterii prețurilor. „Știm exact ce avem de făcut și propunem un plan cu 5 mari obiective”, a anunțat premierul desemnat care a prezentat succint programul de guvernare, potrivit Agerpres.
Cele 5 obiective sunt: 1. Rezolvarea odată pentru totdeauna a problemei pensiilor speciale și adoptarea noii legi privind salarizarea unitară; 2. Stoparea creșterii prețurilor și refacerea puterii de cumpărare; 3. Dezvoltarea sistemelor publice de Educație și Sănătate – principalul argument pentru a-i convinge pe românii plecați să se întoarcă în țară; 4. Patriotism economic – dezvoltare economică prin creșterea producției naționale, atragerea de bani europeni și alocări bugetare; 5. Crearea de locuri de muncă mai multe și mai bine plătite.
UDMR iese de la guvernare
PNL și PSD și-au împărțit ministerele în noul Guvern Ciolacu, în care UDMR nu se va regăsi. Uniunea condusă de Kelemen Hunor a rămas în afara Palatului Victoria după ce PNL nu a fost de acord ca udemeriștii, care au renunțat la Dezvoltare, să preia ministerele Mediului și Energiei. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că nu s-a ajuns la un consens în cadrul negocierilor cu PSD şi PNL în vederea formării viitorului guvern: „În acest moment, aici, lucrurile, sigur, se opresc, pentru că pur şi simplu nu am reuşit să ajungem la un consens. Regret enorm de mult. Am arătat, dincolo de seriozitate, dincolo de profesionalism, dincolo de responsabilitate şi flexibilitatea necesară, dar la impuse nu se poate lucra”.