Luiza Rădulescu Pintilie

Ploieștiul se va regăsi, astăzi, pe o simbolică hartă internațională a muzicii, alături de alte aproape 700 de oraşe din 120 de ţări, în special din Europa, dar și din alte zone ale lumii. Marcată pentru prima dată, acum 41 de ani, în Franța, Féte de la musique – Ziua Europeană a Muzicii – a devenit, în timp, o sărbătoare anuală prin care sunt celebrate toate genurile muzicale și toate formele de expresivitate muzicală, dar și diversitatea și dialogul între culturi și între oameni pe care arta sunetelor le poate armoniza, confirmând ceea ce spunea, atât de cuprinzător, marele înțelept Platon: “muzica însuflețește universul, dă aripi minții, zbor imaginației și viață tuturor”. Organizatorii evenimentului ce se va desfășura astăzi, cu începere de la ora 18,00, sunt Alianța Franceză din Ploiești, Colegiul Național “Mihai Viteazul” Ploiești, Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Eurospirit și Filarmonica “Paul Constantinescu“, după cum ne-a precizat profesoara de limba franceză Carmen Rădulescu, coordonatoare a proiectului francofon din colegiul ploieștean amintit.
Deschiderea concertului va fi făcută de Corala Colegiului Național “Mihai Viteazul”, dirijată de prof. Cecilia Neacșu, în interpretarea căreia publicul – al cărui acces în sala de spectacole este gratuit – va putea asculta doua cântece în limba franceză (On ecrit sur les murs și Les enfants du monde). Apoi, solista corului, Sofia Bîtiescu – elevă în clasa a 5-a la același colegiu, va cânta o melodie celebră din repertoriul cunoscutei Edith Piaf.
La rândul său, Zian Antonescu, elev în clasa a 3-a la Colegiul de Artă “Carmen Sylva”, va interpreta la pian, acompaniat de prof. Anca Borcea, lucrările Sonatina de Clementi și Dans de Șostakovici. O arie din cunoscuta operă Carmen de George Bizet va fi prezentată de Roberta Pârvu, elevă la același colegiu.
În cadrul aceleiași manifestări închinate muzicii, publicul va mai putea asculta și câteva piese din repertoriul românesc și cel internațional interpretate de membrii Grupului Vocal – Instrumental al Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria”, condus de profesoara Lidia Cruceru.
Trupa Ember, din cadrul Școlii de Muzică Voltaj Academy din București, va aduce pe scenă, prin cei opt talentați membri ai săi, sonorități vocale și instrumentale – chitară, pian, tobă – reprezentative pentru muzica rock, atât în varianta sa clasică, dar și în cea specifică rock-ului simfonic, folk rock-ului, rock-ului progresiv sau pop rock-ului.
În fapt, fiecare moment în parte și toate laolaltă se vor a fi dovada că muzica pornește din inimă și, așa cum spunea celebrul muzician George, se adresează inimilor. Și ce sărbătoare mai frumoasă ar putea exista?!