N. Dumitrescu

Cu siguranță, nu este zonă a Ploieștiului în care să nu se fi văzut gunoaie aruncate la întâmplare, bănci sau obiecte de joacă distruse, în ultima perioadă cei de la SGU Ploiești venind și cu exemple concrete în acest sens. Plecând de la această realitate, în vederea descurajării actelor de vandalism și a amplasării în mod ilegal de deșeuri pe domeniul public, Primăria Ploiești a anunțat că a decis continuarea punerii în aplicare a sistemului de monitorizare video la nivelul platformelor gospodărești destinate colectării deșeurilor menajere și al locurilor de joacă din oraș. Astfel, municipalitatea a încheiat recent, cu o firmă, un contract de lucrări pentru proiectul ”Sistem de supraveghere video pentru puncte de colectare a deșeurilor și alte zone nevralgice din Ploiești”, valoarea investiției, ce presupune proiectare și execuție, fiind de 252.066,10 lei, fără TVA, precizându-se că garanția acordată atât lucrărilor cât și echipamentelor este de 24 luni de la data semnării procesului verbal de recepție. În acest context, Primăria Ploiești a ținut să menționeze:”Prin intermediul acestui contract urmează să se instaleze 40 de sisteme de supraveghere video de tip Bullet, cu zoom optic, menite să descurajeze actele de vandalism și amplasarea deșeurilor ilegale pe domeniul public.
Autoritatea publică ploieșteană va implementa aceste sisteme video de supraveghere și la nivelul locurilor de joacă din oraș, siguranța cetățenilor în spațiul public fiind prioritară pentru municipalitate”. De adăugat faptul că acest contract reprezintă o nouă etapă, a treia, a proiectului menționat, situație confirmată și de către Poliția Locală Ploiești, instituția al cărei dispecerat monitorizează camerele de luat de vederi care au fost deja instalate în oraș.
Concret, solicitând detalii referitoare la zonele în care au fost deja amplasate camere video, de către conducerea Poliției Locale Ploiești, am primit următorul răspuns: ”Prin dispeceratul Poliției Locale Ploiești se monitorizează 52 de camere video, montate în cursul anului 2022, în două etape, orientate spre platformele gospodărești pentru colectarea deșeurilor menajere. Sistemul de supraveghere video are rolul de a urmări atât modul în care își desfășoară activitatea de curățenie operatorul de salubritate, cât și descurajarea persoanelor care depozitează gunoi menajer, deșeuri, moloz etc. în locuri neautorizate. Zonele/străzile unde sunt amplasate camerele de supraveghere video sunt: Bulevardul Republicii, Democrației-Alexandru Lăpușneanu, Mihai Eminescu-Bobâlna, Mihai Bravu-Mircea cel Bătrân- Lupeni, Gheorghe Doja-Bereasca-Transilvaniei, Andrei Mureșanu-Castor/Polux, Nord-Găgeni, lenăchiță Văcărescu, Gheorghe Grigore Cantacuzino, Malu Roșu, Vest, Peneș Curcanul, Centrul Civic, 9 Mai-Mărășești-Eroilor”. Conform reprezentanțilorinstituției, după ce anul trecut a fost montată aparatura, ca urmare a supravegherii prin sistemul de monitorizare video a platformelor gospodărești, au fost constatate și depistate 46 de fapte contravenționale ce au vizat depozitarea ilegală a deșeurilor menajere. Un exemplu în acest sens este de la sfârșitul lunii trecute când, în jurul orei 17.00, ca urmare a imaginilor înregistrate la dispeceratul Poliției Locale, a fost depistat un bărbat în timp ce abandona saci cu deșeuri lângă platforma de colectare situată pe Aleea Petrochimiștilor, prins în flagrant acesta primind o amendă de 500 de lei. Pe de altă parte, întrebați câte persoane au fost sancționate în ultimii ani pentru aruncarea gunoiului lângă platformele amenajate, respectiv pentru aruncarea resturilor menajere sau a cojilor de semințe, reprezentanții instituției menționate ne-au precizat: ”De la începutul anului 2020 și până la sfârșitul lunii aprilie 2023, polițiștii locali au sancționat un număr de 2.390 de persoane fizice și juridice, cu amenzi în valoare totală de 1.395.150 de lei, pentru nerespectarea pct. 1 Capitolul II din H.C.L. nr. 34/2019 privind aprobarea Regulamentului serviciului de salubrizare în municipiul Ploiești, unde se menționează ca fapte contravenționale abandonarea de deșeuri menajere și asimilabile acestora,
resturi vegetale, resturi de materiale din construcții, electrocasnice și mobilier scos din uz pe domeniul public, ce se sancționează cu amendă cuprinsă între 500-1000 de lei pentru persoane fizice și între 1000-2500 de lei pentru persoane juridice”.