Nicoleta Dumitrescu

Ce harţă și contre erau deja, până acum, în coaliţie pe tema rotaţiei la guvernare, dar ce mult a amplificat focul negocierilor greva generală din Educaţie! Sunt atât de mari, acum, fierberile și schimbările de strategie, că nici nu se mai știe ce mai urmează de pe o zi pe alta. Oricum, liderii politici, în ideea de a-și asigura propria liniște, par că își întind reciproc tot soiul de capcane, deși nu se știe, dacă, la finalul – finalului, nu există riscul de a cădea ei înșiși în ele.
Ieri, însă, pe surse, a apărut ideea că liberalii s-ar fi întâlnit cu șeful statului, întâlnire în urma căreia s-ar fi scos piedicile puse în ultimele zile în procesul de derulare al rotativei la guvernare, iar ceea ce s-a stabilit iniţial ar urma să meargă înainte. Ce anume? Negocierile pe ministere în primul rând, care par că nu se mai termină din cauza faptului că nimeni nu dorește nici să cedeze, dar nici să piardă din ceea ce a avut până acum.
Cum, însă, tot pe surse, a apărut ideea că, în urma discuţiilor între șeful de la Cotroceni și liberali, s-ar fi dispus ca să fie grăbit și calendarul asumat pentru formarea noului Guvern, actualul premier, Nicolae Ciucă, ar urma să-și depună și mandatul până la sfârșitul acestei săptămâni. Iar ce va urma de atunci încolo, rămâne de văzut! Pentru că, pe de o parte, liderul social-democrat și-a exprimat opinia ca negocierile pe ministere, respectiv rotativa la guvernare, să fie un pic lăsate deoparte până când se vor rezolva revendicările celor din Educaţie. Or, inclusiv ieri, o mare parte dintre profesorii din România se afla, încă, în grevă generală, aceștia fiind dispuși să o continue, pe teremen nelimitat, până când tot ceea ce au cerut se va rezolva acum, așa cum au cerut, nu peste câteva luni.
În aceste condiţii, următoarele zile în politica românească vor fi mai mult decât decisive, totul depinzând de modul în care PNL și PSD se vor înţelege, dar și de faptul că rotativa la guvernare va avea sau nu va avea loc, iar șeful statului va agrea sau nu noul premier și cabinetul său guvernamental.
Pentru că, dacă va fi nu și nu pe toată linia, atunci se va ajunge la un scenariu care a mai circulat în ultima vreme, inclusiv prin sediile partidelor, și anume alegerile anticipate pentru Parlament. O variantă deloc trecută cu vederea, fiind considerată drept ușor favorabilă mai ales pentru partidele aflate în momentul de faţă la putere, pentru că acum ar avea cu ce să se laude în faţa electoratului cu ceea ce au făcut pentru popor.
Prin urmare, e de văzut ce va aduce sfârșitul acestei săptămâni, dacă, într-adevăr, actualul premier își va depune mandatul și, prin urmare, rotaţia la guvernare se va pune în practică așa cum s-a stabilit iniţial. Fierberea este, însă, destul de mare, având în vedere faptul că, așa cum s-a văzut, deja, nicio parte nu este dispusă să cedeze până nu este convinsă de propriul câștig!