George Marin

Ca unul care a trăit lângă sport din fragedă copilărie, nu mărunta curiozitate despre ce și cum a putut scrie un sportiv m-a îndemnat să citesc lucrarea pe care Irina Fetecău a publicat-o, în condiții grafice excelente, la Editura Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, ci subiectul propus prin titlu: „Mărirea și decăderea sportului românesc”. Desigur, subiectul este generos și are multe fațete. Însă, ideea Irinei Fetecău de a publica lucrarea ei de master în volum nu poate cuprinde tot subiectul. Chiar și așa, această lucrare trebuie să constituie punctul de plecare pentru o analiză adâncă asupra subiectului, pe toate palierele celor care activează în sport sau au legătură cu sportul.
Debutanta în ale scrisului publicat în volum a făcut o prezentare comparativă a rezultatelor sportive obținute „înainte” și „după”, prezentare cu care a deschis „șantierul” acestei cercetări științifice. Spun „șantier” deoarece multe, multe informații trebuie să se lase dezgropate și analizate în cadrul acestui subiect. Totodată, ca jucătoare profesionistă de tenis în activitate, dar și cu studii în jurnalism, Irina Fetecău a putut observa fenomenul sportiv din interiorul lui și a putut avea o părere pertinentă asupra evoluției sportului, precum și asupra direcției în care se îndreaptă acesta.
Ca o primă deschidere a analizei decăderii sportului românesc, Irina Fetecău propune cinci interviuri cu cinci personalități care au reușit performanțe în sport sau în jurnalism: Gheorghe Hagi, Mihai Covaliu, Florin Pelin, Viorica Susanu și Andrei Vochin. Ei au fost cei chemați să răspundă primii la întrebarea „Ce am făcut bine în trecut, unde greșim în prezent?”. Astfel, Irina Fetecău încearcă să spargă cumva cercul vicios pe care îl descoperim citind și „printre rânduri”.
Concluzia pe care Irina Fetecău o trage nu este de natură să bucure mișcarea sportivă românească. Ea identifică mai multe cauze ale decăderii sportului în țara noastră, dintre care cea mai importantă o consideră a fi subfinanțarea cronică, exprimată cel mai bine prin lipsa majoră de investiții. Cum investițiile nu vin doar din sfera privatului, ci și din cea a politicului, ­lucrarea se constituie și într-un semnal, într-un îndemn către clasa politică de a-și îndrepta privirile, și nu numai, către sport, acest domeniu care contribuie la menținerea sănătății unei nații de mii de ani încoace.
Poate că un cititor obișnuit nu va da 15 lei pentru a cumpăra și citi această carte. Dar mare păcat ar fi ca aceia implicați în sportul de astăzi să nu dea doi bani pe ceea ce scrie Irina Fetecău în această lucrare!