V. Stoica

Trei pasaje denivelate ar urma să fie construite pe cel mai circulat drum național din Prahova – DN1, în intersecții periculoase în care au avut loc, de-a lungul timpului, foarte multe accidente soldate cu răniți și persoane decedate. Este vorba despre două pasaje finanțate dintr-un împrumut la Banca Europeană de Investiții – pe DN1, la km 79+580, intersecția spre Băicoi, respectiv la km 80+700, intersecția cu Florești – și un alt pasaj denivelat finanțat prin PNRR, tot pe DN1, la km 95+650, la intersecția cu DJ101R.
Cristian Pistol- directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) – a anunțat desemnarea câștigătorilor pentru proiectarea a șase pasaje rutiere denivelate pe mai multe drumuri naționale, printre care se regăsește și un pasaj de pe DN1, la intersecția cu DJ 101R. Potrivit șefului CNAIR, în urma licitațiilor, a fost stabilită firma care ar urma să proiecteze două pasaje rutiere denivelate pe DN1, la intersecția de la km 20+750 cu DJ101 și la km 95+650 cu DJ101R. Este vorba despre societatea TQM MANAGEMENT SRL, cu prețuri de 580 mii lei, respectiv 584 mii lei (fără TVA). Durata fiecăruia dintre aceste contracte, finanțate prin PNRR, este de 180 zile și cuprinde 120 zile de zile pentru elaborarea studiilor de fezabilitate (Etapa I) și 60 de zile pentru elaborarea proiectelor pentru autorizarea lucrărilor de Construire (Etapa II).
Dacă nu vor fi depuse contestații, în termen de 10 zile se vor putea semna contractele cu ofertanții desemnați câștigători.
Pe de altă parte, Cristian Pistol a anunțat și că, pentru proiectarea a încă șase pasaje denivelate (dintre care două sunt în Prahova, pe DN1), au fost depuse oferte în cadrul procedurii de achiziție.
Pentru proiectarea pasajelor rutiere denivelate de pe DN1 (de la km 79+580) la intersecția cu DJ 100F (km 0+000), DN1 (km 80+700) la intersecția cu DJ 720 (km 30+000) au depus oferte RUTIER CONEX XXI S.R.L. și TQM Management. În aceste cazuri, durata contractelor este de 300 de zile, din care 180 de zile pentru elaborarea studiilor de fezabilitate, 60 de zile pentru elaborarea proiectelor pentru Autorizarea Lucrărilor de Construire și alte 60 de zile pentru procedura de atribuire a proiectării și execuției lucrărilor. Contractele sunt finanțate din sume alocate printr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și de la Bugetul de Stat, a informat directorul general al CNAIR.