Sindicaliştii din Educaţie au refuzat oferta Guvernului în vederea încetării grevei, a anunţat joi, în Piaţa Victoriei, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, Marius Nistor.
“Colegii veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un NU hotărât, acestei oferte. Greva declanşată de noi este o grevă care nu mai este legată în acest moment numai de revendicări salariale, este o grevă pentru demnitate, este o grevă pentru statutul social al celor care lucrează în sistemul de învăţământ, este o grevă pentru respect. Vreau astăzi, în numele colegilor mei, să fac un gest care aparent este simbolic. Această carte reprezintă esenţa proiectului România Educată. Din păcate, în acest moment, prin atitudinea Guvernului, prin atitudinea Parlamentului României devine un conţinut lipsit de sens şi o las aici, în faţa dumneavoastră, împreună cu un pix, pentru a se înţelege că România se îndreaptă către statutul de România eşuată”, a subliniat Marius Nistor.
Secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a anunţat miercuri seara, după întâlnirea cu liderii sindicali de la sediul FSLI, că profesorii şi personalul auxiliar ar putea primi un card pentru cariera profesională, sumele propuse pentru a fi acordate fiind de 1.000 lei în iunie şi 1.500 lei în octombrie.
Potrivit liderului FSE Spiru Haret, colegii săi “nu acceptă aceste bonusuri”.
“Să fie foarte clar, oamenii vor să aibă venituri care să conteze şi pentru pensii. Aceste vouchere nu contribuie cu nimic la pensii”, au adăugat reprezentanţii sindicatelor din Educaţie, prezenţi la protestul din Piaţa Victoriei.
Marius Nistor a afirmat că “Guvernul nu a înţeles absolut nimic”. Sindicaliştii din Educaţie prezenţi la protest au precizat că Guvernul României este responsabil pentru tot ce se întâmplă în continuare în ceea ce priveşte examenele elevilor. “Guvernul trebuie să răspundă în faţa elevilor şi părinţilor pentru ceea ce urmează. Ei ştiu care este situaţia, ei trebuie să vină cu o ofertă care să fie acceptată de către colegii noştri”, au afirmat aceştia.
După protestul din Piaţa Victoriei, sindicaliştii din Educaţie au plecat în marş pe Calea Victoriei. Alături de profesori, în faţa sediului Guvernului au fost şi reprezentanţi ai elevilor.
Greva generală din Educaţie a fost declanşată luni, 22 mai.