Prima finală s-a disputat în 1934 la Timișoara, dar rejucarea ei s-a mutat în Capitală. Abia în 1989, prin Brașov, ultimul act al Cupei a ieșit din nou din București!
Așadar, la începutul fotbalului românesc după Revoluția din 1989, doar Timișoara, prin ediția inaugurală, și Brașovul se puteau mândri că au găzduit finala Cupei României. În 2007, Timișoara primește iar ultimul act, de data aceasta prin stadionul ‘Dan Păltinișanu’’ (în 1934 fusese “Electrica’’), apoi alte orașe de provincie devin organizatoare ale meciului de poveste.
Lista selectă a gazdelor
Doar 7 orașe au primit până în 2023 onoarea de a găzdui ultimul act din Cupa României. Topul este dominat autoritar de București, iar după Capitală urmează Ploiești (4 finale), Brașov și Timișoara (câte două fiecare), Târgu Jiu, Iași și Piatra-Neamț. Practic, Sibiul devine al doilea oraș din Ardeal, după Brașov, gazdă prin finala Cupei României Betano 2022/23! O performanță istorică, având în vedere că ne așteaptă finala numărul 85 a competiției!
Noul stadion “Municipal” din Sibiu, inaugurat la finele anului trecut, are o capacitate de 12.363 de locuri și aici joacă în L1 formația FC Hermannstadt. De multe ori, finala s-a disputat pe arene cu capacitate mai mică decât cea sibiană, e suficient să ne gândim la finalele găzduite de Brașov și stadionul Regie din Capitală, ori la ultimul act disputat la Iași, Târgu Jiu ori pe “Electrica” bănățeană.
Sepsi Sf. Gheorghe nu a apucat să joace încă pe noul Municipal din Sibiu! De la inaugurarea arenei în decembrie 2022, covăsnenii au întânit FC Hermannstadt doar pe teren propriu, apoi au avut drum separat în play-off-ul L1. Așadar, premieră! În vreme ce, Universității Cluj, stadionul finalei pare să îi priască! A jucat deja aici 3 partide, două în campionat (sezon regular și play-off), dar și sferturile de finală ale Cupei României Betano! S-a impus cu 1-0 în fața lui FC Hermannstadt în campionat, apoi cu 2-1 în Cupă!