Senatul a adoptat luni, în plen, o propunere legislativă de completare a Codului fiscal prin care TVA se reduce la 5% pentru produsele destinate copiilor, potrivit Agerpres. Printre produsele pentru care TVA va fi diminuată, de la 1 ianuarie 2024, se numără alimentele pentru sugari, articole de îmbrăcăminte, accesorii de îmbrăcăminte şi încălţăminte, şerveţele, scutece pentru copii şi scaunele auto pentru copii şi cărucioarele, scaunele sau fotoliile rulante auto pentru peroanele cu handicap.
“Este un proiect la care ţin foarte mult. Este un proiect legat de tema natalităţii, de încurajarea familiilor tinere pentru a face copii, de a le asigura pârghii astfel încât să crească aceşti copii. Stimularea natalităţii reprezintă o prioritate. ­Datele demografice din România sunt îngrijorătoare – până în 2050 există riscul de a avea o populaţie de 15 milioane, din care peste o treime pensionari. (…) În 2022, daţi-mi voie să citesc corect cifrele, s-au născut cei mai puţini copii din ultimii 134 de ani”, a atras atenţia preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.
La proiectul iniţiat de Alina Gorghiu a subscris şi un grup de parlamentari preponderent PNL. Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.