Poliţia Română şi Asociaţia Telefonul Copilului, cu sprijinul Ambasadei SUA în România, au lansat, în data de 22 mai, o campanie naţională de prevenire a dispariţiei voluntare în rândul minorilor, intitulată “Plecatul de acasă nu e o soluţie”. Scopul demarării proiectului este creșterea nivelului de conștientizare cu privire la fenomenul dispariției voluntare a minorilor și la efectele negative ale acestei forme de dispariție.
“În același timp -se precizează într-un comunicat de presă al Poliţiei Române -, se pune accent și pe creșterea nivelului de informare a părinţilor și a reprezentanților legali asupra necesităţii implicării în prevenirea și combaterea dispariției voluntare în rândul minorilor, oferindu-le acces la resursele de prevenire dezvoltate în cadrul proiectului, respectiv încurajarea raportării acestor cazuri și solicitării serviciilor de consiliere psihologică, în orice etapă a situațiilor de acest tip, iar campania vine ca o consecinţă a evoluției cazurilor de plecări voluntare în rândul minorilor. (…)
Astfel, la data de 19 mai 2023, se aflau în evidenţă 394 de minori dispăruţi, faţă de care Poliţia Română desfăşura activităţi specifice pentru depistarea lor. Din totalul acestora, 238 de copii nu sunt la prima dispariţie, unii dintre aceştia având multiple plecări voluntare, iar 141 au plecat dintr-un centru de plasament.
Totodată, printre cauzele care au dus la înregistrarea acestor dispariţii sunt nesupravegherea de către părinţi, aparţinătorii legali ori factorii responsabili din unităţile de ocrotire, lăsarea copiilor în grija bunicilor sau a altor rude, părinţii sau aparţinătorii legali fiind plecaţi la muncă în străinătate sau lipsa unei comunicări autentice cu părinţii .
De asemenea, tot printre cauzele care au dus la înregistrarea de dispariții se regăsesc și starea materială precară, aceasta determinând neglijarea funcţiei de educație a familiei şi plasarea ei la periferia preocupărilor faţă de copii, abandonul şcolar sau acumularea de absenţe, rezultate negative la şcoală, creşterea influenţei anturajului negativ, precum și spiritul de aventură, libertinajul, vagabondajul (…).
Iniţiativa este finanţată de Ambasada SUA în România şi se va desfăşura până la data de 30 iunie 2024.