N.Dumitrescu

În județul Prahova a ajuns, săptămâna trecută, ultima tranșă de pachete – a șasea – cu alimente de strictă necesitate, distribuită prin intermediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate – POAD 2018-2021. Așa cum am aflat, cele 33.100 de pachete cu ajutoare alimentare au fost livrate deja celor 104 primării prahovene, urmând ca autoritățile locale să le distribuie persoanelor îndreptățite în cel mult 45 de zile de la recepție. Ca și în cazul celorlalte tranșe, primii beneficiari ai acestor pachete cu alimente sunt cei care primesc alocație pentru întreținerea familiei și venit minim garantat, urmând ca, în funcție de pachetele care vor rămâne disponibile la nivelul fiecărei primării, să fie distribuite și prahovenilor care se încadrează în categoria ”persoanelor vulnerabile”, printre care se încadrează și cele cu handicap grav sau accentuat. Reamintim că POAD 2018-2020 este finanțat prin Fondul de Ajutor European, cu scopul de a oferi ajutoare alimentare și asistență materială de bază pentru cele mai defavorizate persoane. La nivel național, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a procedat la achiziția de pachete cu produse alimentare, inclusiv transport, livrarea lor fiind împărțită în șase tranșe. Prima tranșă de livrare a acestor pachete a avut loc chiar în anul în care a fost adoptată și ordonanța de urgență ce viza punerea în aplicare a acestui program, respectiv în anul 2020, distribuția lor făcându-se pe loturi, prin cele șase centre logistice existente în țară, unul dintre aceste centre fiind în Prahova, la Urlați. De altfel, pe data de 23 martie a.c., ministrul MIPE, Marcel Boloș, a făcut o vizită la acest depozit, unde sunt ambalate pachetele, de unde a anunțat că alimentele vor ajunge în această primăvară către beneficiari. Ministrul a mai precizat că pachetele cu alimente de bază sunt în valoare la raft de 390 de lei și cântăresc, în total, peste 25 kg, fiind destinate românilor vulnerabili.
Conform unei situații, la precedenta livrare a pachetelor cu alimente în Prahova, ce a reprezentat a cincea tranșă, cei mai mulți beneficiari au fost înregistrați la Ploiești – peste 2.200 de persoane, la Mizil – peste 1.300 de persoane, la Vărbilău – peste 660, la Șotrile – peste 500, la Comarnic – peste 300 etc. De precizat că Primăria Comarnic a anunțat, deja, care este programul de distribuire pentru ultima tranșă a pachetelor cu alimente de bază către beneficiari.
Potrivit Primăriei Comarnic, la începutul lunii mai a.c. va fi distribuită ultima tranșă de alimente, din programul POAD 2018-2021, pentru categoriile de persoane defavorizate.
Astfel, astăzi, pe data de 2 mai a.c., între orele 9.00-13.00, beneficiarii alocațiilor de susținere a familiei și cei ai venitului minim garantat sunt așteptați la Centrul Smurd din zona Pieței Centrale din localitate, pentru ridicarea produselor alimentare. Titularii vor trebui să se prezinte personal cu actul de identitate, în original și copie. Totodată, reprezentanții autorității locale au mai menționat și că, din data de 3 mai a.c., între orele 9.00- 13.00, și persoanele cu handicap grav, excluse fiind cele care sunt internate în centrele sociale, și persoanele cu handicap accentuat, inclusiv cele care au asistent personal, sunt așteptate la același centru din zona centrală a orașului Comarnic, tot în vederea ridicării pachetelor cu alimente. La prezentarea la locul de distribuire a pachetelor va fi necesară prezentarea copiei certificatului de handicap, precum și actul de identitate al bolnavului, în original și copie. ”Distribuirea pachetelor pentru persoanele cu handicap se va face în ordinea prezentării la sediul centrului de distribuire, indiferent de gradul de handicap, până la epuizarea stocului deținut. Atenție, însă, pachetele sunt foarte grele, este nevoie de transport”, au ținut să precizeze reprezentanții Primăriei Comarnic.
Reamintim faptul că, în cadrul punerii în aplicare a Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD 2018-2021), cantitățile de produse alimentare care se distribuie fiecărui beneficiar sunt următoarele: făină albă de grâu – 5 kg, conservă carne vită – 5 bucăți, mălai – 4 kg, conservă carne porc – 3 bucăți, paste făinoase – 0,8 kg, conservă pateu de ficat de porc – 5 bucăți, ulei – 4 l, compot de fructe – două borcane, zahăr – 2 kg; un borcan cu gem de fructe, orez – 4 kg, un borcan cu gem de fructe dietetic. Produsele alimentare sunt ambalate în cutii de carton, inscripţionate, având o greutate de peste 25 kg.