Nicoleta Dumitrescu

Cu cât se apropie ziua X pentru punerea în aplicare a rotativei la guvernare, cu atât mai mult celebra ”ordonanță a austerității” e întoarsă pe toate fețele. Iar dacă negocierile între politicienii de la putere vor mai continua în stilul abordat până acum, mai mult ca sigur, pe lista de reduceri a cheltuielilor la bugetul de stat, rând pe rând, vor fi tăiate mai toate propunerile considerate, nu cu mult timp în urmă, mai mult decât salvatoare!
Oricum, după unii dintre reprezentanții partidelor, celebra gaură de 20 de miliarde de lei de la buget nici nu ar mai exista cu adevărat, un motiv în plus pentru unii dintre reprezentanții PNL și PSD ca să se târguie și mai mult în privința ocupării funcțiilor în noul Guvern.
Astfel, unele dintre marile propuneri trecute inițial în ceea ce se dorește a fi ordonanța austerității s-au făcut mici, unele chiar mici de tot, cât să fie scoase pe tușă, un exemplu fiind propunerea supraimpozitării veniturilor bugetarilor care depășesc salariul președintelui României. Concret, așa cum s-a aflat pe surse ( sursele fiind tot de pe la partidele de la putere, evident), în acest document – a cărui dezbatere și supunere la vot au fost amânate pentru săptămâna viitoare – ar urma să se regăsească, deocamdată, doar înghețarea salariilor și a angajărilor de la stat, reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii la stat, precum și interdicția de a face parte din mai multe consilii de administrație.
Cât privește mult discutata supraimpozitare a veniturilor bugetarilor care depășesc salariul șefului statului, propunerea este aceea a întocmirii unui act normativ în acest sens, fără, însă, ca să se avanseze și un orizont de timp foarte exact!
Având însă în vedere cât de sensibil s-a dovedit a fi acest subiect, era de așteptat ca propunerea să fie ușor… abandonată, iar motivele nici nu sunt prea greu de bănuit. În fapt, cei care au sărit să se opună acestei inițiative au fost tot cei care s-ar fi regăsit printre posibilele ”victime” ale acestei inițiative, adică tot oamenii de bază de prin partide, specialiștii – specialiștilor, în fapt, ”armatele” de funcționari care sunt acum prin ministere, pe toate palierele posibile, de la consilieri la directori, consultanți etc.
Or, cum era să fie tocmai ei cei sacrificați, când ei se sacrifică mai mult decât trup și suflet pentru partidele care i-au promovat?! Așa că, pentru a fi evitate anumite valuri care pot afecta înțelegerile politice, ideea supraimpozitării a fost lăsată mai la urmă, până când nu se va mai auzi de ea nimic.
Pe de altă parte, acum, când miza este cum și în ce fel să se facă schimbările pentru viitorul Guvern astfel încât nimeni să nu piardă prea mult, iar alții să fie mai în câștig, n-ar fi fost nevoie și de agitație și presiune suplimentare venite din spate, tocmai de la oamenii de bază, pe care inclusiv liderii politici să se poată baza! Așa că, de acum încolo, cu această piatră de moară a supraimpozitării veniturilor înlăturată, trocul pe funcțiile din noul Guvern va putea să se facă fără un scandal suplimentar !