Secretul pentru a avea copii fericiți este să le permitem să fie și supărați. Emoțiile negative pe care cei mici le resimt atunci când sunt supărați îi ajută să se dezvolte sănătos. Frica de aceste sentimente negative poate duce la probleme de comportament pe termen lung. Copiii care își gestionează bine emoțiile au mai multe șanse să se descurce bine la școală și să se înțeleagă cu ceilalți.
Ori de câte ori un copil este supărat, părinții caută, adesea instinctiv, să-l înveselească sau să-i distragă atenția de la tristețe. Nu e nimic în neregulă să facem lucruri frumoase pentru copil, mai ales când este trist, însă acest comportament nu ne ajută să descoperim care este sursa a ceea ce îl supără pe copil.
Dar chiar și atunci când știm sursa tristeții lui – cum ar fi că nu e lăsat să mai stea la TV seara sau să nu avem în casă biscuiții lui preferați – copilul poate crede că reacția lui negativă este potrivită. El trebuie să învețe să înțeleagă și să gestioneze și aceste sentimente. I -am putea cere să respire adânc sau să exprime în cuvinte ceea ce-l deranjează. Îl ajutăm, spun specialiștii – potrivit unui documentar preyentat de Hotnews.ro – dacă îi validăm sentimentele – „Știu cum te simți, dar nu putem acum să facem asta, din păcate” –, dar rămânând ferm pe ceea ce trebuie să se întâmple – „Acum trebuie să ne culcăm! ”. Va trebui să avem răbdarea de a-l lăsa pe el singur să-și găsească resursele pentru a depăși momentul. Majoritatea copiilor învață să gestioneze sentimentele mari până la școala elementară. Dar asta nu înseamnă că dezvoltarea lor emoțională s-a încheiat. Funcțiile executive – abilități precum planificarea, organizarea, rezolvarea problemelor și controlul impulsurilor – continuă să se dezvolte până la vârsta adultă tânără.