Luiza Rădulescu Pintilie

La sfârșitul acestei săptămâni ( 12-14 mai ), iubitorii artei cinematografice pot viziona cele mai bune filme independente, românești și internaționale, realizate în ultimii doi ani, în cadrul unei noi ediții , cea de-a XVII-a , a Festivalului Indie al Producătorilor de Film Independenți-IPIFF, al cărui director este regizorul Toma Enache. Cel pe care publicul ploieștean a avut ocazia să îl descopere mai bine cu prilejul lansării la Ploiești, în cadrul unui turneu național, a filmului său – “Între chin și amin” și a volumului de versuri „Infectați de iubire”, dar și al filmărilor pentru realizarea , în premieră, a unei ecranizări dedicate compozitorului, violonistului și dirijorului George Enescu, aducând sub lumina reflectoarelor mai ales povestea de iubire ce a mistuit viața celui mai important muzician român din istorie.
Festivalul are ca obiectiv principal promovarea filmului românesc contemporan prin intermediul producătorului de film, punând accentul pe producţia de film independent şi profesioniștii angrenaţi în astfel de proiecte, regizorul Toma Enache cunoscând din interior acest univers și dificultățile creatorilor care nu beneficiază de finanțare pentru a-și pune în operă ideile, proiectele- multe dintre ele, ca și în cazul său, apreciate și recompensate, de către importante foruri în domeniu, la nivel internațional.
De altfel, exact din această perspectivă a și formulat acesta scopul și obiectivele festivalului :”Vrem să creștem vizibilitatea creatorilor de film independent și să le oferim un loc în care producțiile lor să poate fi vizionate, apreciate, premiate. Pasiunea lor pentru film nu cunoaște limite, depășește orice obstacol și merită aprecierea noastră. Festivalul nostru exact asta face. Premiază anual cele mai bune producții independente și oferă un prilej de bucurie pentru toți pasionații de cinema”. Iar pentru cei care urmăresc îndeaproape evoluția fenomenului cinematografic, mesajul organizatorilor festivalului este mai mult decât elocvent : “În mai, filmele independente strălucesc la Cinema Union, în cadrul IPIFF 17! La cea de-a XVII-a ediție IPIFF pot fi vizionate cele mai bune filme independente, românești și internaționale, realizate în ultimii doi ani. Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți, organizat de UPFAR-ARGOA, se va desfășura la Cinema Union și cuprinde filme independente de lungmetraj ficţiune, filme de lungmetraj documentar și scurtmetraje (ficţiune, documentar, animație).
Gala de Premiere a acestei ediții (n.n-ai cărei prezentatori vor fi actrița Manuela Hărăbor și regizorul Toma Enache) va avea loc, pentru a treia oară consecutiv, la Teatrul Odeon în data de 15 mai. Îi vom cunoaște pe câștigători iar invitații se vor bucura de momente speciale ale unor artiști de marcă: Trupa Amadeus, moment coregrafic susținut de Elena Duicu și Lucas Molina Perez (dansatori profesioniști), Mihai Burcă (pian), Toma Enache (moment recitativ)”.
Juriul care a decis nominalizările pentru fiecare categorie este format din actrița Monica Davidescu , criticul de film Dana Duma ( de la care cei prezenți la gală vor putea obține cu autograf cartea criticului și Gopo 100 ) și producătorul Adrian Bucă – director Cinemaraton.
Pentru cei interesați notăm că intrarea la proiecții este liberă, iar accesul la gala se va face pe bază de invitație și va fi transmisă live pe Cinemaraton începând cu ora 19. Programul pe zile al proiecțiilor de la Cinema Union cât și alte detalii legate de festival pot fi găsite pe pagina de facebook IPIFF :https://www.facebook.com/FESTIVAL.IPIFF
Între sponsorii festivalului se regăsește și firma BES România, cea care de altfel a oferit publicului ploieștean privilegiul de a descoperi activitatea cinematografică și poetică a regizorului Toma Enache, directorul acesteia, Martha Maria Mocanu, fiind și directorul executiv al filmului despre George Enescu, pentru care au fost realizate filmări în splendidele interioare din “ Sala Coloanelor” a Palatului Culturii și Muzeul Județean de Artă Ion-Ionescu Quintus, dar și în atmosfera unică a Bulevardului Castanilor sau în seculara pădure cu stejari de la Păulești.