Proprietarii de locuinţe şi companiile din România au primit, în perioada 2013 – 2022, despăgubiri de aproape 25 de milioane de euro (116 milioane lei) din partea companiilor de asigurări membre UNSAR, ca urmare a producerii de inundaţii şi alunecări de teren.
Potrivit unui comunicat al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), preluat de Agerpres, aceste despăgubiri au fost plătite atât în baza poliţelor de asigurări de locuinţe, cât şi în baza asigurărilor de bunuri şi proprietăţi dedicate companiilor. Acest sprijin financiar reprezintă plata despăgubirilor pentru 13.193 de dosare de daună, dintre care 12.078 ca urmare a producerii riscului de inundaţii (din cauze naturale). Valoarea despăgubirilor pentru pagubele provocate de inundaţii a fost de aproximativ 87 milioane lei, diferenţa fiind pentru acoperirea pagubelor provocate de alunecările de teren.
Din cele aproape 87 de milioane lei, 47,2 milioane lei au fost plătite companiilor în baza asigurărilor dedicate acestora, iar diferenţa de 39,7 milioane lei reprezintă despăgubiri plătite proprietarilor de locuinţe. „Astfel, pentru a putea fi protejaţi în cazul producerii unor situaţii neprevăzute, este bine să beneficiem de soluţii de asigurare potrivite. În acest context, consultanţa oferită de distribuitorii de asigurări reprezintă o resursă importantă de informaţii pentru oricine este interesat să fie cât mai bine protejat financiar. Spre exemplu, o asigurare facultativă pentru locuinţă poate acoperi, în plus faţă de dezastrele naturale, şi alte riscuri, precum incendiu, explozie, căderi de corpuri, inundaţii produse de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, precum şi alte situaţii neprevăzute – inundaţii produse vecinilor, defecţiuni ale centralei termice, daune la bunurile electronice/electrocasnice etc”, se arată în comunicatul UNSAR.
Înfiinţată în 1994, UNSAR reprezintă 21 de companii de profil care deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări.