• Unii dintre profesori și-au asumat neplata salariilor, iar alţii și-au desfășurat activitatea la clasă în mod normal
N.Dumitrescu
După ce, duminică, la întâlnirea dintre reprezentanții Guvernului și sindicatele din Educație nu s-a ajuns la nicio înțelegere, acestea din urmă au declanșat, ieri, greva generală.
Acțiunea se desfășoară în toate școlile din România unde sunt membri de sindicat, drept pentru care, în multe instituții de învățământ, inclusiv din Prahova, au fost profesori care s-au alăturat acestui demers, întrerupând activitatea, dar și asumându-și faptul că din această cauză nici nu vor mai fi plătiți, dar au fost și cadre didactice care și-au desfășurat activitatea în mod normal, intrând la clasă după orarul obișnuit.
Astfel, așa cum am putut vedea ieri, mergând pe la unele dintre instituțiile de învățământ din Ploiești, dacă, de pildă, jumătate dintre profesorii de la Colegiul Național ”Mihai Viteaul” care sunt membri de sindicat se aflau în grevă generală, în schimb, la Liceul Tehnologic Administrativ și de Servicii ”Victor Slăvescu”, dintre cei 46 de profesori doar 8 erau în grevă, iar la Colegiul Național Pedagogic ”Regina Maria” aproape 80% dintre profesori erau la clasă, printre care se regăsea inclusiv directorul instituției, cu precizarea că, așa cum am putut afla de la reprezentanți din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Prahova, în județ nu a fost nicio școală în care profesorii să fie 100% în grevă generală. Sindicaliștii din Educație, așa cum au anunțat inclusiv ieri, în prima zi de grevă generală, susțin că acest demers va continua până când vor primi din partea Guvernului ceea ce ei numesc drept ”o soluţie credibilă” asupra revendicărilor lor salariale, aceștia solicitând ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei/lună, iar un profesor ajuns la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână. Cum însă aceasta este prima grevă generală declanșată la final de an școlar, în eventualitatea în care guvernanții nu vor veni cu soluții concrete la revendicările protestatarilor, potrivit lui Ion Duță- lider al Sindicatului ”Școala Prahovei”, nu este exclus ca în școli ”să se instaleze haosul”, întrucât, a susținut acesta, prelungirea grevei generale va însemna neîncheierea mediilor, ceea ce va însemna repetarea anului școlar, fiind sub semnul întrebării inclusiv desfășurarea examenelor de Evaluare națională și de Bacalaureat.
La Liceul Tehnologic Administrativ și de Servicii ”Victor Slăvescu” Ploiești, anunțul de grevă generală din data de 22 mai, alăturat devizei ”Uniți suntem puternici” era lipit chiar pe ușa de intrare a elevilor. Așa cum am aflat de la directorul instituției, Nicoleta Sevastian, doar opt cadre didactice, din totalul de 46, erau ieri în grevă generală. Fiind însă liceu cu profil tehnologic, la nivelul acestei instituții se derulează, începând de ieri, activitățile incluse în cadrul ”Săptămânii altfel”, elevii fiind angrenați în desfășurarea practicii comasate în unități din domeniile în care aceștia se pregătesc, respectiv alimentație, comerț, turism, administrație, unii dintre ei fiind prezenți chiar în sediul Primăriei Ploiești.
Mai mult decât atât, aseară, la acest liceu era programat și banchetul pentru elevii care, anul acesta, termină clasa a XII-a.
Pe de altă parte, ieri dimineață, elevi intrând pe poarta școlii am văzut și la Colegiul Național Pedagogic ”Regina Maria ”din Ploiești, semn că și aici doar o parte dintre profesori întrerupseseră activitatea. Și așa era, la această instituție de învățământ personalul didactic fiind în grevă generală doar în proporție de aproape 19%, la clasă fiind inclusiv directorul colegiului.
La Colegiul Național ”Mihai Viteazul” Ploiești unde, de asemenea, pe geamul ușii de la intrare era lipit anunțul privind protestul, peste jumătate dintre profesori erau în grevă generală, iar acest lucru ne-a fost confirmat și de către cei doi lideri sindicali din cadrul colegiului menționat, prof. Neagu Roxana, de la Sindicatul ”I.L. Caragiale” – afiliat la Federația Sindicatelor Spiru Haret, respectiv prof. Pârvănescu Georgiana, de la Sindicatul Școala Prahovei. Pe de altă parte, potrivit lui Ion Duță, liderul Sindicatului ”Școala Prahovei”, la nivelul județului, peste 3.300 de profesori, membri ai acestui sindicat, au declanșat, ieri dimineață, greva generală, inclusiv ca urmare a rezultatelor referendumului organizat în urmă cu ceva vreme . Dar, potrivit acestuia, numărul de cadre didactice care au aderat la greva generală a fost ieri în continuă dinamică, având în vedere faptul că acestui demers i s-au tot alăturat și profesori care nu sunt membri ai acestui sindicat ori din rândul personalului auxiliar.
Pe de altă parte, întrebat ce se va întâmpla în continuare, având în vedere că aceasta este prima grevă generală care se declanșează la final de an școlar, Ionuț Duță ne-a răspuns:”Dacă nu vom vedea cel mai mic semn că se vor putea găsi soluții la revendicările cerute, vom începe ample manifestări și în stradă, care vor avea loc, pentru început, în municipii, în fața sediilor prefecturilor. Cert e că nu este exclus să se declanșeze haosul în școli, dacă nu se va veni cu soluții concrete, pentru că prelungirea grevei generale va duce la neîncheierea mediilor, ceea ce poate duce la repetarea anului școlar, sub semnul întrebării fiind și examenele pentru Evaluarea națională și de Bacalaureat”. De precizat și că, ieri, prin intermediul unui comunicat de presă comun, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haert” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” au anunțat că greva generală inițiată la nivel național este o acțiune a celor peste 200.000 de angajați din învățământ, care s-au săturat de nepăsarea guvernanţilor. ”Atenționăm Guvernul României că dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluționarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învățământ și nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariații din Educație sunt hotărâți ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă”, au avertizat sindicaliștii din Educație.