Marea Britanie a înregistrat o imigraţie netă record în 2022, cu 606.000 oameni în plus, veniţi mai ales din ţări din afara ­Uniunii Europene, arată cifrele publicate joi de Oficiul naţional de statistică (ONS), relatează Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.
“O serie de evenimente mondiale fără precedent (…) şi ridicarea restricţiilor după pandemia de coronavirus au antrenat niveluri record ale imigraţiei internaţionale în Marea Britanie”, potrivit unui comunicat al oficiului.
“Principalii factori ai acestei creşteri sunt persoane venite în Regatul Unit din ţări nemembre ale UE pentru a lucra, studia sau din motive umanitare, inclusiv din Ucraina şi Hong Kong”, se precizează în comunicat.
Conform acestor statistici, în 2022 au fost înregistrate 1,2 milioane de sosiri în Marea Britanie şi 557.000 de persoane au părăsit ţara. Majoritatea celor sosiţi au venit din ţări din afara UE (925.000 de persoane), pe locul al doilea fiind cetăţeni ai Uniunii (151.000 de persoane).
Or, aceste cifre pun presiune pe guvernul conservator, care a promis să reducă imigraţia şi să “preia controlul frontierelor” după Brexit.
“Totul arată că guvernul a pierdut complet controlul asupra sistemului nostru de migraţie”, a reacţionat pe Sky News deputatul laburist Stephen Kinnock.
După publicarea cifrelor ONS, ministrul pentru imigraţie Robert Jenrick a asigurat la rândul său, într-o intervenţie în Parlament, că imigraţia netă este de aşteptat să scadă, pe termen mediu, la nivelurile de dinaintea pandemiei.
Marţi, guvernul britanic a anunţat noi reguli privind vizele pentru studenţi, inclusiv o limitare strictă a reîntregirii familiei, pentru a reduce imigraţia. «Am asistat la o creştere fără precedent a numărului de persoane dependente de studenţi care sosesc în ţară cu vize. Este timpul să limităm acest drum», a declarat ministrul de interne de dreapta, Suella Braverman.