Nicoleta Dumitrescu
Deși marea preocupare este legată de rotativa de la Palatul Victoria și negocierile pentru ocuparea scaunelor de la ministere, gândurile politicienilor din partidele care împart puterea tot mai zboară la ceea ce le este lor cel mai drag, respectiv la urnele de vot!
Iar ca să facă dovada că totuși le pasă când vine vorba despre cheltuieli, mai nou, politicienii au început să arunce pe masa discuțiilor, inclusiv a coaliției, și provocarea de identificare de soluții care să aibă ca rezultat posibilitatea ca, din patru runde de alegeri, câte vor fi la anul, să rămână mai puține, eventual trei. După cum se știe, potrivit calendarului electoral, în 2024 vor fi alegeri europarlamentare, alegeri locale, parlamentare și prezidențiale, ceea ce înseamnă tot atâtea rânduri de candidați, dar, mai ales, de buletine și de ștampile de vot, bașca să fie chemat electoratul la urna de vot tot de patru ori!
Cheltuieli nu glumă, iar cum mai este un pic și ajungem, deja, la jumătatea anului 2023, pare că politicienii au luat în calcul și o eventuală comasare a alegerilor, această posibilitate fiind anunțată, recent, chiar de către actualul premier în funcție și lider al PNL, Nicolae Ciucă.
Potrivit acestuia, în urma sondajelor efectuate la nivelul fiecărui partid, ar fi rezultat că o treime dintre români vede anul 2024 cât se poate de aglomerat, astfel că s-a luat în discuție, de pe acum, ca să fie redus măcar un rând de alegeri!
Dacă partidele vor ajunge la vreo înțelegere pe această temă, dar, mai ales, asupra căror rânduri de alegeri să se poată face cuplajul, alegerile locale cu cele parlamentare sau cele parlamentare cu cele prezidențiale, astfel încât niciun partid să nu considere că va pierde din potențialii votanți, rămâne de văzut. Oricum, cu siguranță, scenarii vor fi multe, însă, mai mult ca sigur niciun partid nu va fi de acord cu comasarea alegerilor dacă nu va considera că soluția propusă va fi și cu potențiale avantaje.
Cert este însă faptul că, mai voalat sau nu, deși nici nu a venit vara, deja, politicienii au început ”colindul pentru voturi” prin țară, ba lansând tot soiul de campanii, ba organizând întâlniri cu membrii de partid, inclusiv primarii. Practici obișnuite, de altfel, nu mai că odată cu aceste demersuri se confirmă – dacă mai era nevoie de o nouă confirmare – faptul că multe dintre promisiunile din campaniile electorale nu prea au șansa să fie și puse în practică. Iar un exemplu în acest sens este cea mai recentă acțiune care a început să fie derulată în mediul rural, campanie care, așa cum au anunțat-o inițiatorii, își propune să atragă atenţia instituţiilor europene cu privire la problemele cu care se confruntă comunităţile rurale şi persoanele care trăiesc şi lucrează în mediul rural (!?!)
Păi, la ultimele campanii electorale, nu promiteau partidele că au soluții, prin candidații lor, astfel încât locuitorii de la sat să ajungă să trăiască precum cei de la oraș? Ba da, promiteau! Numai că, iată, cu gândul la urnele de vot, pare că promisiunile de acest gen au fost uitate, iar acum sunt… reîmprospătate!