Rodica Paraschiv
Deputat PSD Prahova

În 2022, potrivit rapoartelor oficiale date publicității de către Inspectoratul General al Poliției Române, au fost înregistrate cele mai puține accidente rutiere pe teritoriul României din ultimul deceniu. Se poate spune că anul trecut a fost mai sigur pe șosele, însă, cu toate acestea, România se află în continuare pe primul loc între statele Uniunii Europene, la rata mortalității în accidente rutiere!
Astfel, în anul 2022, la nivel național, au fost înregistrate 4.711 accidente, în care au decedat 1.634 de persoane și au fost rănite grav alte 3.685!
Însă doresc să trag un semnal de alarmă nu numai asupra acestor cifre care continuă să fie îngrijorătoare, ci și asupra problemelor tot mai mari pe care le generează conducătorii auto care se urcă la volan după ce au consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, deseori adevărate coctailuri de droguri! Pare că a devenit deja un flagel care trebuie combătut cu implicarea tuturor instituțiilor statului!
Nu este zi în care polițiștii de la Rutieră să nu depisteze în trafic șoferi băuți, cu alcoolemii imense, sau conducători auto aflați sub influența drogurilor! Adevărate pericole publice, dacă punem la socoteală și faptul că aceste substanțe duc la comportamente agresive în trafic, la viteză excesivă, la neatenție. Toate acestea, combinate, sunt factori din care rezultă adevărate ­tragedii!
Poliția Română derulează diverse campanii, atât de prevenție, de responsabilizare a conducătorilor auto, cât și acțiuni tot mai dese pentru depistarea persoanelor care conduc autovehicule după consum de alcool sau droguri!
În prezent se derulează, la nivel național, un proiect major cu finanțare europeană, pentru educație rutieră, prin care se dorește modelarea factorului uman, prin responsabilizarea participanților la trafic.
Pe de altă parte, apreciez că s-au făcut pași importanți, în ultimii ani, în dezvoltarea infrastructurii destinate creșterii siguranței rutiere. Montarea de atenuatori de impact, de parapete din beton sau cu cabluri, mai nou parapete cu rulouri, sistemele inteligente de monitorizare a traficului rutier – toate acestea le oferă șoferilor condiții mai bune de circulație.
Este oare de ajuns pentru a-i opri pe iresponsabilii care devin pericole atât pentru propriile persoane, cât și pentru ceilalți participanți la trafic? Cu siguranță, nu!
Ce este de făcut? Legislație există, doar că trebuie aplicată astfel încât sancțiunile mai aspre să aibă urmări pozitive pentru siguranța noastră, a tuturor, pe drumurile publice. Și, bineînțeles, continuarea și intensificarea acțiunilor în trafic a polițiștilor rutieri, care trebuie să fie fermi, să prevină și să combată acest flagel al consumului de substanțe interzise în rândul conducătorilor auto!