Aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică reprezintă un obiectiv major pentru România, iar Guvernul face toate demersurile necesare pentru a implementa reformele asumate prin foaia de parcurs, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru.Acesta a primit vizita delegaţiei OCDE, condusă de Alvaro Pereira, economist şef şi director al departamentului Economie al organizaţiei. În cadrul întâlnirii au fost discutaţi paşii pe care România îi are de făcut pentru aderare, cu accent pe aspectele care ţin de activitatea ministerului, precum consolidarea guvernanţei corporative şi promovarea dezvoltării economice durabile, creşterea productivităţii, competitivităţii şi inovaţiei, conform unui comunicat al ministerului remis AGERPRES.
„Aderarea României la OCDE reprezintă un obiectiv major pentru ţara noastră, iar Guvernul României face toate demersurile necesare pentru a implementa reformele asumate prin foaia de parcurs. În acest sens salutăm lansarea proiectului de asistenţă privind înfiinţarea Consiliului Naţional pentru Productivitate, care ne va aduce cu un pas mai aproape de atingerea acestui obiectiv. La rândul său, Ministerul Economiei lucrează la elaborarea unor politici economice care să conducă la dezvoltare durabilă, centrate pe principiul egalităţii de şanse. Totodată, am implementat trei scheme de ajutor de stat pentru creşterea competitivităţii economice, adresate industriei afectate de crizele din ultimii ani. Toate eforturile mele în calitate de ministru al Economiei s-au îndreptat în înlăturarea barierelor dintre sectorul public şi cel privat şi îmbunătăţirea dialogului cu operatorii privaţi, obiectivul principal fiind generarea unui climat economic stabil şi competitiv. Nu există rezilienţă şi stabilitate fără industrie!”, a spus Florin Spătaru.
Împreună cu guvernele, factorii de decizie politică şi cetăţenii, OCDE lucrează la stabilirea unor standarde internaţionale bazate pe dovezi şi găseşte soluţii la o serie de provocări sociale, economice şi de mediu. Printre ele se numără îmbunătăţirea performanţelor economice şi crearea de locuri de muncă, promovarea unei educaţii solide şi combaterea evaziunii fiscale internaţionale, se menţionează în comunicat.
După depunerea Memorandumului Iniţial de către prim-ministrul Nicolae – Ionel Ciucă la sediul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) de la Paris, în data de 15 decembrie 2022, au avut loc o serie de consultări tehnice din care a reieşit disponibilitatea Secretariatului OCDE, prin Departamentul Economic al OCDE – cel responsabil cu elaborarea studiilor economice de ţară, pentru toate statele membre sau candidate – de a oferi sprijin pentru înfiinţarea Consiliului Naţional pentru Productivitate, în concordanţă cu cerinţele regulamentului UE şi recomandării OCDE. „România a parcurs deja o mare parte din drumul către aderarea la OCDE, care ar putea aduce multe beneficii economice, sociale şi politice pentru ţara noastră, oferind numeroase oportunităţi de cooperare şi schimb de experienţă cu celelalte ţări membre”, precizează sursa citată.