Sigur ai auzit în copilărie cât de mult voiau oamenii să aibp covoare persane în casă, pentru că sunt rezistente și frumoase, dar destul de scumpe. Ei bine, după un timp, acestea nu au mai fost la fel de căutate, probabil pentru că am crescut cu ele prin preajmă. Norocul nostru că trendurile revin și că la fel este cazul și pentru aceste covoare, care sunt extrem de frumoase, durabile și care dau un aer unic întregii încăperi.

Piața de covoare și mochete este foarte plină cu diverse produse, materiale, modele și toate vin în diferite prețuri. Problema este că după un timp trebuie să le tot schimbi, pentru că nu mai țin la fel de mult, mai ales dacă ai copii care aleargă toată ziua. Totuși, lucrurile stau diferit pentru covoarele persane.

Acestea sunt extrem de distinctive prin aspectul și textura lor, dar iată câteva fapte interesante care te vor ajuta să le cunoști mai bine.

  1. Au o istorie bogată

Covoarele persane sunt unul dintre cele mai vechi tipuri de covoare orientale – cel mai vechi cunoscut datează din secolul al IV-lea (sau al V-lea) î.Hr. De secole, aceste covoare au devenit bine cunoscute și identificabile prin modelele lor tradiționale și culorile calde și bogate.

Covoarele autentice sunt realizate manual și pot lua mult timp să fie realizate – uneori luni și cu ajutorul mai multor persoane. Cu toate acestea, rezultatele finale sunt covoare originale, fermecătoare și durabile. În prezent, majoritatea covoarelor persane sunt realizate din lână sau bumbac, dar covoarele antice sunt uneori realizate din mătase. Deși acest lucru producea un aspect frumos, utilizarea mătăsii făcea aceste covoare costisitoare și mai puțin durabile.

2. Calci pe artă

Frumusețea acestor covoare constă în faptul că sunt ca niște piese de artă. Designurile și modelele intricate sunt piese de artă unice care sunt adesea considerate subevaluate. Designurile și culorile folosite sunt considerate a reflecta cultura Persiei antice. Fiecare covor deține o mulțime de istorie. Va fi ca și cum ai adus o bucățică din Orientul Mijlociu la tine acasă.

3. Au modele atemporale

Covoarele persane sunt mereu la modă, sunt intemporale. Stilurile și tendințele se schimbă, dar aceste covoare sunt mereu la modă. Designurile clasice și culorile bogate vor fi întotdeauna dorite. În ciuda a ceea ce cred unii, covoarele persane nu sunt potrivite doar pentru spații tradiționale, ci pot adăuga cu adevărat farmec și caracter unui spațiu modern. Dacă ai o cameră care este curată, simplă și contemporană, adăugarea unui caracter bogat și culori la podeaua ta poate crea o caracteristică incredibilă. Mai mult, dacă în sufrageria ta ai folosit doar nuanțe neutre, un astfel de covor nu doar că va da o pată de culoare, dar va oferi camerei personalitate.

4. Sunt extrem de calitative

Una dintre caracteristicile remarcabile ale covoarelor persane este calitatea construcției lor – covoarele realizate manual prin noduri sunt de o calitate extrem de ridicată. Nu numai că arată frumos, dar sunt și rezistente și durabile. Cu fiecare fir fiind nodat manual, covorul poate suporta traficul intens și rămâne totuși de bună calitate. În plus, pot fi curățate corespunzător datorită absenței substanțelor chimice care pot reacționa la apă.

5. Sunt ecologice

O altă caracteristică excelentă a acestor covoare este că sunt prietenoase cu mediul. Toate materialele și vopsele folosite în covoare sunt naturale. Covoarele sintetice pot emite toxine și substanțe chimice care sunt dăunătoare mediului.

6. Comunică un statut

Privind înapoi la utilizările timpurii ale acestor covoare, covoarele erau o modalitate de protejare a gospodăriilor de efectele umezelii și a temperaturilor scăzute. Acum, aceste covoare sunt o piesă de artă fină pentru podeaua casei tale. Aceste covoare s-au transformat de la o necesitate la un lux. Pe măsură ce designul acestor covoare a început să devină mai complex și mai atractiv, covoarele persane au devenit o indicație a bogăției.

Mai menționăm, spre final, faptul că întreținerea unui astfel de covor este ușoară. E greu ca praful sau murdăriile să pătrundă în adâncime și pot fi scoase afară și bătute pentru a fi reîmprospătate.