Ministrul Muncii, Marius Budăi, a fost prezent la deschiderea evenimentului

V. Stoica

Ministrul Muncii, Marius Budăi, s-a aflat ieri dimineață la Ploiești, la deschiderea unui inedit târg ”altfel” de prezentare a oportunităților de locuri de muncă, la care au participat circa 40 de societăți, unele dintre acestea implicate în sistemul de învățământ dual. Sute de tineri s-au arătat interesați de noul concept și au luat la rând la toate standurile societăților și instituțiilor participante.
Este primul eveniment de acest fel organizat la Ploiești, unde tinerii s-au putut informa direct de la firme – care au venit nu numai cu pliante de prezentare, ci și cu utilaje de mici dimensiuni, cu roboți, cu aparate folosite în procesul de producție, dar și cu machete ale unor produse – ce presupune fiecare meserie în parte, în special cele în care se utilizează și echipamente noi, performante, care ar putea atrage în viitor mai mulți tineri.

Firme renumite din Prahova au răspuns invitației organizatorului, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Prahova, și partenerilor – Instituția Prefectului – Județul Prahova, Camera de Comerț și Industrie Prahova, Universitatea ”Petrol-Gaze”, Agenția pentru IMM și Patronatul IMM Prahova – și au prezentat tinerilor interesați de diferite meserii ce presupune fiecare job în parte. De la târgul de orientare în carieră ”Meserii de nota 10”, derulat în Sala Coloanelor de la Palatul Culturii, nu au lipsit reprezentanți ai firmelor de construcții, din domeniul petrolier, din industria alimentară, dar nici jandarmi, militari sau echipaje de prim-ajutor ale unei companii private, care le-au prezentat celor veniți ce implică angajarea în anumite joburi.

”Are o istorie tânără această activitate, mi-am dorit foarte mult să schimbăm acea bursă a locurilor de muncă ce se organiza doar cu pliantele. Mi-am dorit foarte mult să aducem la aceeași masă copiii, cadrele didactice, universitățile și să facem din acest eveniment ceea ce eu am denumit, de suflet, ”îndrăgostirea tinerilor de meserie”. Puteți câștiga foarte bine, dragi tineri, și aici, acasă, în România, cu o singură condiție: indiferent ce meserie vă alegeți, să o stăpâniți bine! Asta este condiția principală!”, le-a transmis ministrul Marius Budăi tinerilor prahoveni care au participat la târgul de orientare în carieră. ”Copiii noștri trebuie nu ghidați, ci îndrumați, nu forțați spre o anume carieră, ci trebuie să le prezentăm toată paleta educațională și a ofertelor locurilor de muncă (…) Să se audă și în Diaspora că avem această grijă față de noi, de toți, de a crea locuri de muncă în România și că ne dorim să se întoarcă acasă cât mai mulți”, a mai precizat Budăi.

Prefectul de Prahova, Virgiliu Nanu, a dezvăluit cum a venit ideea organizării la Ploiești a acestui târg de prezentare a oportunităților în carieră pentru tineri: ”Acum trei luni, la o ședință, domnul ministru Budăi relata despre succesul unui eveniment similar, la Oradea și la Cluj. Și am întrebat de ce să nu organizăm și în Prahova, la Ploiești, așa ceva? Pentru că și ploieștenii au nevoie de asemenea evenimente! (…) Le mulțumesc tuturor organizatorilor care au fost alături de noi și care au făcut posibil să ne aflăm astăzi cu toții aici!”, a precizat prefectul județului, Virgiliu Nanu.