Şeful Statului Major al Forţelor Terestre (SMFT), generalul-locotenent Iulian Berdilă (foto), a declarat că în regiunea României există o creştere „atât calitativă, cât şi cantitativă” a posturii de descurajare şi apărare NATO şi s-a referit la eventuala creştere a numărului de militari americani detaşaţi pe teritoriul ţării noastre, potrivit Agerpres.
Berdilă a susţinut o conferinţă de presă alături de comandantul Diviziei 101 Aeropurtată, generalul-maior Joseph McGee, şi comandantul Diviziei 10 Munte, general-maior Gregory Anderson, cu ocazia ceremoniei de transfer de autoritate între cele două divizii ale SUA de la Monumentul Eroilor Patriei din faţa Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”.
„Pentru noi, Forţele Terestre Române, este un element de continuitate să avem lângă noi militarii Forţelor Terestre americane”, a spus Berdilă.
El a subliniat că prezenţa Diviziei 101 Aeropurtată a însemnat pentru trupele române „un element de creştere nu numai cantitativ, ci şi calitativ”.
Potrivit acestuia, sosirea Comandamentului Diviziei 10 Munte continuă „o asemenea asumare a creşterii calităţii interoperabilităţii şi misiunilor”.
„Sunt convins că partenerul american poate analiza o creştere în regiune pe care cu toţii ne-o dorim şi în domeniul complexităţii capabilităţilor de dislocare”, a completat Berdilă.
La rândul său, Gregory Anderson a apreciat că „România este un aliat model”.
În cadrul ceremoniei de transfer, el a adus un omagiu militarilor români care au murit în misiuni în Irak şi Afganistan. „Le mulţumim lor şi familiilor lor. Nu vom uita sacrificiile lor”, a spus el.
Comandantul a arătat că Divizia 10 Munte cunoaşte situaţiile de conflict. „Am fost detaşaţi de multe ori, în lumea întreagă. Suntem instruiţi, suntem experimentaţi şi suntem hotărâţi”, a precizat Anderson.
Acesta a amintit că Divizia a venit pentru prima dată în Europa în al Doilea Război Mondial, pentru a lupta în munţii din nordul Italiei. A fost detaşată, de asemenea, în Bosnia şi Herţegovina şi în Kosovo.
„În prezent, Divizia 10 Munte este pregătită să colaboreze îndeaproape cu armatele din Europa de Sud-Est, din regiunea Mării Negre şi din Nord, în Finlanda şi Suedia, pentru a îmbunătăţi capabilităţile noastre comune, pentru a lupta şi a învinge atunci când suntem chemaţi să facem acest lucru”, a afirmat Anderson.
La rândul său, comandantul Diviziei 101 Aeropurtată, generalul-maior Joseph McGee, a declarat că în România a găsit „gazde excepţionale”.
„A trebuit să învăţăm oamenii, să învăţăm teritoriul, tehnicile militare ale aliatului nostru. Nu a fost greu, dar a fost o provocare să creştem abilitatea de a opera aici, în sud-estul Europei. Am avut o răsplată extraordinară. Nu vorbesc doar de prieteniile pe care le-am stabilit eu, personal, ci şi despre cei mai tineri soldaţi care se duc în Statele Unite ale Americii cu un sentiment de apreciere faţă de această parte a Europei şi faţă de oamenii de aici, datorită legăturilor pe care le-au creat în cele nouă luni în care am fost aici”, a spus el.
În cadrul ceremoniei de transfer a fost decorat Drapelul Diviziei 101 Aeropurtată cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler cu însemn de pace.
Militari ai Diviziei 10 Munte au început dislocarea în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu la începutul lunii martie, concomitent cu redisclocarea în SUA a militarilor din Divizia 101 Aeropurtată (Asalt aerian). Divizia 10 rămâne în România timp de nouă luni.