Ambasadorul României în Croaţia, Constantin-Mihail Grigorie (foto), a fost numit în func­ţia de director al Centrului pentru Cooperare în domeniul Securităţii (RACVIAC) pentru perioada 1 Mai 2023 – 1 Mai 2026.
Decizia a fost adoptată prin consens de statele membre în cadrul celei de a 49-a reuniuni a Grupului Consultativ Multinaţional (MAG) al RACVIAC, organizată recent la Belgrad de către Preşedinţia sârbă a RACVIAC. Deţinerea funcţiei reprezintă o premieră pentru România, precizează Ministerul român al Afacerilor Externe într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.
‘’Salutăm decizia RACVIAC de a-l numi pe ambasadorul Constantin-Mihail Grigorie în funcţia de director al organizaţiei începând cu 1 mai 2023. România acordă o mare importanţă cooperării şi stabilităţii în Europa de Sud-Est’’, a reacţionat MAE pe Twitter.
“Numirea unui diplomat român în funcţia de director al Centrului pentru Cooperare în domeniul Securităţii (RACVIAC) reconfirmă rolul României de actor implicat în consolidarea dialogului şi a cooperării regionale. Ne bucură că demersurile noastre pe această dimensiune sunt astfel recunoscute, iar România îşi asumă pe deplin rolul de furnizor de securitate în regiune, în ciuda provocărilor actuale” a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, citat în comunicat.
În prezent, Constantin-Mihail Grigorie este Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Croaţia. Anterior, a fost Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Federaţia Rusă, Republica Turcia, Republica Bulgaria, Republica Italiană.
RACVIAC este o organizaţie interguvernamentală regională, cu sediul în Rakitje, Croaţia, care facilitează dialogul în domeniul securităţii în Europa de Sud-Est, prin cooperarea dintre ţările din regiune şi partenerii lor internaţionali. Centrul, care acoperă o gamă largă de chestiuni politico-militare, cu accent pe integrarea euroatlantică, are 9 membri cu drept de decizie: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Grecia, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia şi Turcia.
România a asigurat Preşedinţia rotativă a MAG în perioada octombrie 2021 – octombrie 2022, având o parte operaţională consistentă asigurată de instituţiile naţionale.