Nu degeaba dieta mediteraneană a primit titlul de cea mai bună dietă din lume pentru al șaselea an, consecutiv. Pe lângă numeroasele sale beneficii pentru sănătate, deja cunoscute, cercetătorii mai dau un motiv important celor care vor să o adopte: poate reduce semnificativ riscul de demență.
Un nou studiu, publicat în revista BMC Medicine, a scos la iveală că persoanele care urmează cât mai strict dieta mediteraneană tradițională, care include alimente precum pește, fructe și oleaginoase, își scad cu până la 23% riscul de demență. Deși alimentația poate fi un factor de risc modificabil important în cazul demenței, studiile anterioare care au explorat impactul dietei mediteraneene au fost de obicei limitate la un număr redus de cazuri. Oliver Shannon și colegii săi au analizat însă date depre alimentație de la 60.298 de persoane din Marea Britanie. Autorii au folosit două tipuri de măsurători pentru a evalua gradul de aderență la dieta mediteraneană.
Pe parcursul perioadei medii de urmărire de 9,1 ani au existat 882 de cazuri de demență. Autorii au luat în considerare, de asemenea, riscul genetic al fiecărui individ pentru demență. Autorii au descoperit că participanții cu cel mai crescut grad de aderență la dieta mediteraneană au avut un risc cu 23% mai mic de a dezvolta demență, în comparație cu cei cu cel mai scăzut grad de aderență, echivalent cu o reducere absolută a riscului de 0,55%.
În plus, autorii sugerează că dieta mediteraneană poate scădea riscul de demență dacă e urmată cât mai strict, chiar și în cazul celor cu predispoziție genetică la această afecțiune. Această constatare nu a fost consecventă în toate analizele de sensibilitate, iar autorii propun că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua interacțiunea dintre dietă și genetică asupra riscului de demență. Autorii avertizează că analiza lor se limitează la indivizii care și-au auto-raportat etnia ca fiind albi, britanici sau irlandezi, deoarece datele genetice erau disponibile numai pe baza ascendenței europene, și că sunt necesare cercetări suplimentare pe populații variate pentru a determina un beneficiu potențial. Cercetătorii au ajuns la concluzia că, pe baza datelor lor, dieta mediteraneană care are un aport ridicat de alimente sănătoase, în special de origine vegetală, poate fi o măsură importantă de încorporat în strategiile viitoare prentru reducerea riscului de demență.
Recent, U.S. News & World Report a lansat un clasament al celor mai bune diete din lume, în anul 2023.
Un grup de experți în sănătate, inclusiv nutriționiști, cadiologi și diabetologi au întocmit lista celor mai bune modele de alimentație, în funcție de:• cât sunt de sănătoase,• cât sunt de sigure,• cât de ușor sunt de urmat,• în ce măsură promovează un stil de viață sănătos și lonegeviv.
În urma acestei analize, U.S. News & World Report a clasat dieta mediteraneană pe locul 1, pentru al șaselea an consecutiv. Acest stil alimentar a obținut un punctaj general de 4,6, pe o scală de la 1 la 5. Dieta mediteraneană a devenit populară în anii 1990, după publicarea unui studiu realizat de Ancel Keys și colegii săi. Atunci s-a descoperit că aceia care urmează dieta tradițională a regiunii mediteraneene, care include un consum mare de fructe și legume proaspete de sezon, pește, ulei de măsline și un aport moderat de vin au avut rate foarte scăzute de boli cronice.