• Revizia este obligatorie, iar pregătirea ei a durat 2 ani

N.D.

Potrivit unui comunicat de presă, OMV Petrom a anunțat începerea lucrărilor de revizie generală a Rafinăriei Petrobrazi, operaţiune care se va derula pe parcursul a șase săptămâni, timp în care activitatea rafinăriei va fi oprită. Pentru această revizie, s-au alocat aproximativ 400 de milioane de lei, reprezentanții companiei susținând că o revizie generală reprezintă un eveniment de importanță majoră în activitatea rafinăriei și necesită un proces complex de planificare și de management al riscului. ” Revizia va totaliza peste 2 milioane de ore de operațiuni. Sunt planificate peste 20 de proiecte de modernizare și zeci de mii de verificări și inspecții tehnice la echipamente și instalații. Pregătirea acestei revizii a durat doi ani și este obligatorie pentru a asigura o bună funcționare a rafinăriei în condiții de siguranță. Această pregătire a avut în vedere și asigurarea stocurilor de carburanți necesare pentru continuitatea în aprovizionarea pieței din România și regiune”, se menționează în comunicatul de presă. S-a mai făcut precizarea că revizia se va desfășura cu ajutorul a aproximativ 6.000 de oameni și va include efevctuarea de expertize tehnice la peste 600 de echipamente, verificarea a peste 1.400 de supape de siguranță, realizarea de probe de presiune la aproximativ 6.000 de conducte, precum și verificări ale echipamentelor electrice și de automatizare. În plus, în paralel cu revizia, se vor desfășura și lucrări de modernizare la mai multe instalații din cadrul rafinăriei, precum proiectul de înlocuire a camerelor de cocsare. Ultima revizie generală a avut loc în 2018, iar următoarea este luată în calcul pentru anul 2028, compania precizând că în perioada 2004 – 2022 s-au investit aproximativ 2 miliarde de euro în rafinăria Petrobrazi, o treime din această sumă fiind destinată reducerii impactului de mediu.
Reamintim că OMV Petrom este o companie în care acționarii români dețin peste 42% din acțiuni, din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 21,7% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă numeroşi investitori individuali și alte entități românești.
De adăugat şi faptul că, în urmă cu peste trei luni, mai exact pe data de 8 februarie a.c., Garda de Mediu Prahova a anunțat că a sancționat Rafinăria Petrobrazi cu o amendă în cuantum de 100.000 de lei, în urma neconformităților constatate la un control efectuat ca urmare a numeroaselor sesizări privind disconfortul olfactiv creat în proximitatea rafinăriei, precum și a apariției unui trend de depășire a valorilor limită la indicatorul H2S înregistrat de către echipamentele de monitorizare din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului. În urma verificărilor efectuate la data menționată, comisarii au constatat nerespectarea unor condiții din actul de reglementare precum și a normelor de monitorizare a surselor de emisie atmosferice, companiei fiindu-i impuse atunci luarea tuturor măsurilor astfel încât operațiunile din cadrul rafinăriei să se realizeze fără determinarea unor deteriorări a calității aerului dincolo de limitele amplasamentului.