N. Dumitrescu

Chiar dacă în ceea ce priveşte carnea de miel – produsul de bază pentru masa tradiţională de Paşti – preţul a rămas, la Ploieşti, acelaşi ca anul trecut, respectiv 45 de lei/kg, în rest cam totul şi-a adăugat câte ceva la preţ, obligând cumpărătorii să-şi numere atent banii din buzunar şi să aleagă după… buget! Cel puţin acesta a fost sentimentul pe care l-am avut ieri urmărind „furnicarul” de lume care se învârtea în zona Halelor Centrale – punctul „zero” al cumpărăturilor nu numai pentru perioada sărbătorilor şi nu numai pentru ploieşteni. De altfel, în contextul majorărilor accentuate de la lună la lună, potrivit unor recente sondaje de opinie, românii au declarat că vor avea o masă de Paște diferită în acest an, fie reducând numărul de produse cumpărate şi cantităţile acestora, fie alegând cele mai mici prețuri şi uitându-se mai puţin la calitate. Iar în situațiile acestea se regăsesc și prahovenii, asta constatând şi noi în Joia Mare, de dimineață, la magazinele din Halele Centrale și tarabele de pe platoul Pieței centrale din Ploiești. Încă de dimineaţă era destulă aglomerație, dar, după cum aveam să constatăm la fața locului, oamenii se așezau la rând numai după ce, cu lista de cumpărături în mână, făceau comparație între prețurile afișate de diferiți comercianți, în speranța că mai puteau face economie de câțiva lei. Cert este că se cumpăra în funcție de buget, însă, cum prețurile erau destul de mari, alegerea era destul de dificilă, cu mențiunea că nu era produs căruia să nu-i fie adăugat la preț și cei 99 de bani! Astfel, la Halele Centrale, curcanul se vindea cu 29,99 lei/kg, rața – 34, 99 lei/kg, puiul – 16,99 sau 17,99 lei/kg, ceafa cu os – 36,99 lei/kg, cotletul – 24,99 lei/kg, pulpa fără os – 29,99 lei/kg, pulpa de vițel – 40 de lei/kg, vrăbioara – 42 lei/kg, drobul – 48 lei/kg, pastrama de oaie – 40 lei/kg, cârnații – 29,99 sau 30,99 lei/kg, iar lista varietăților de carne proapătă ori de preparate din carne poate continua. În ceea ce privește sortimentele de pește, și în acest caz prețurile erau variate: macrou congelat – 16,99 lei/kg, iar pentru produsele proaspete – burta de crap Novac – 29,99 lei/kg, crap – 24,99 lei/kg, păstrăv – între 30 şi 34,99 lei/kg, Dorada – 40,99 lei/kg etc., și în cazul brânzeturilor prețurile fiind la fel de mari: brânza de oaie și aceea de burduf – 60 de lei/kg, cașcavalul – 45 sau 55 de lei/kg, tot de la Hale putându-se achiziționa și cozonacul, în funcție de umplutură și marcă prețurile variind între 15 lei și 28 de lei/ bucata. Trecând drumul la Piața centrală, a fost uşor de observat că şi aici cumpărătorii erau tot cu lista în mână, înainte să se decidă de la ce tarabă să se oprească, fiecare în parte făcând întâi un rond pentru a vedea unde sunt prețurile mai mici. De pildă, legătura de ceapă verde și cea de usturoi se vindeau cu 2 lei sau 3 lei, dar, cu un fir-două mai puțin, se putea cumpăra și la 1,5 lei/legătura, verdeața cu 1,5 lei sau 2 lei/legătura, cea de ridichi roșii cu 2 lei, castraveții – 4,50 lei/kg, dar și 18 lei/kg, roșiile erau cu 6,99 lei/kg, cele din Grecia 18 lei/kg, iar cele românești, de solar… 40 de lei/kg, cartofii noi românești – 20 lei/kg, varza nouă – 6 lei/kg. Evident că şi fructele, aduse de prin alte țări, s-au aliniat, și ele, la ritmul scumpirilor: căpșuni din Grecia și Spania – 10 lei/caserola, pere din Argentina- 14 lei/kg.