Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/739 al Comisiei din 4 aprilie 2023 de prevedere a unei măsuri de sprijin de urgenţă pentru sectorul cerealelor şi cel al seminţelor oleaginoase din Bulgaria, Polonia şi România a fost publicat miercuri în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, suma primită de ţara noastră fiind de 10,05 milioane euro, informează Ministerul Agriculturii, printr-un comunicat, potrivit Agerpres.
Prin acest Regulament se pun la dispoziţia Bulgariei, Poloniei şi României ajutoare din partea Uniunii în cuantum total de 56,3 milioane euro pentru instituirea unei măsuri de sprijin de urgenţă pentru sectorul cerealelor şi seminţelor oleaginoase. România a primit un cuantum total de 10,05 milioane euro, care va fi suplimentat, din bugetul naţional, cu alte 10,05 milioane euro.
Suma totală de 20,1 milioane euro va fi acordată producătorilor agricoli din sectorul cerealelor, pentru cheltuieli angajate cu depozitarea în spaţii de depozitare proprii sau la terţi, a producţiei proprii de grâu din recolta anului 2022.
Beneficiarii acestui sprijin de urgenţă sunt: producători agricoli persoane fizice; producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările şi completările ulterioare; producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare, societăţile agricole organizate în conformitate cu Legea nr.36/1991 privind societăţile agricole si alte forme de asociere in agricultura, cu modificările şi completările ulterioare, societăţile comerciale organizate în conformitate cu Legea nr.31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, grupurile şi organizaţiile de producători recunoscute potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 37/2005 privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor şi organizaţiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole şi silvice, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, cu modificările şi completările ulterioare, cooperativele agricole organizate în conformitate cu Legea nr.566/2004 a cooperaţiei agricole, cu modificările şi completările ulterioare.
În termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României Partea I a actului normativ, producătorii agricoli pot depune solicitarea la centrele locale/judeţene APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, unde au depus cererea unică de plată 2022.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură stabileşte valoarea unitară a grantului prin raportarea sumei totale alocate schemei la cantitatea depozitată şi comunicată fiecărui centru judeţean. Suma care se acordă fiecărui producător agricol beneficiar este obţinută din înmulţirea grantului unitar stabilit de APIA cu cantitatea de grâu din recolta proprie a anului 2022 depozitată de către acesta la 1 februarie 2023.
Acasă Actualitate MADR: Regulamentul privind sprijinul pentru sectorul cerealelor şi cel al seminţelor oleaginoase,...