• Deputatul PSD Bogdan Toader: „Este de neconceput ca profesorii să ajungă bătaia de joc a elevilor certaţi cu ­disciplina sau chiar și cu legea!”

„Am fost cu toții martori, în ultima perioadă, ai unor evenimente șocante petrecute în unități școlare din țară! Profesori înjunghiați de elevi, chiar în sala de clasă, cadre didactice batjocorite de elevi de școală gimnazială, bătăi crunte între elevi și, nu în ultimul rând, rețele de distribuție a drogurilor în unitățile de învățământ! Acum, când proiectele de modificare a Legilor Educației sunt în dezbatere, este un moment prielnic pentru a aduce în discuție fenomenul violenței în școli! Este obligatorie modificarea regulamentelor școlare, pentru că este de neconceput ca profesorii să ajungă bătaia de joc a elevilor certați cu disciplina sau chiar și cu legea!”, opina, recent, deputatul PSD de Prahova Bogdan Toader privind acest subiect extrem de sensibil.
Legile Educației sunt în dezbatere în Parlament și există un amendament propus de PNL, PSD şi Ministerul Educaţiei, care a fost însuşit de celelalte grupuri parlamentare și adoptat luni de Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor.
Astfel, violenţa fizică (indiferent de forma acesteia) va fi sancţionată, iar exmatricularea elevilor se poate face doar în situaţii foarte grave, cu drept de reînscriere în anul şcolar următor, în aceeaşi unitate de învăţământ, cu excepţia elevilor din învăţământul postliceal. Alte sancțiuni ce pot fi aplicate elevilor: observaţie individuală; mustrare scrisă; retragerea temporară sau pe durata întregului an şcolar a burselor de care beneficiază elevul; mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeaşi unitate de învăţământ; suspendarea elevului pe o durată limitată de timp; preavizul de exmatriculare; exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul şcolar următor, în aceeaşi unitate de învăţământ; exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul şcolar următor, în altă unitate de învăţământ; exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învăţământul postliceal. Aceste sancţiuni pot fi însoţite şi de scăderea notei la purtare.