Numărul debitorilor care au luat credite în perioade de minime istorice este relativ ridicat, 109.000 persoane, iar volumul acestor credite luate la minime istorice este de 28,6 miliarde de lei, a declarat, directorul adjunct al Direcţiei Stabilitate Financiară din Banca Naţională a României (BNR), Florian Neagu, potrivit Agerpres.
„Când calculăm care este impactul majorării ratelor de dobândă asupra acestor debitori, acesta este semnificativ. Serviciul datoriei a crescut în medie cu 35-40%, publicăm noi în Raportul de stabilitate financiară”, a spus Florian Neagu, la Conferinţa anuală BNR – ASE cu tema „Navigând printre crize suprapuse”.
Întrebat care ar fi soluţiile pentru a ajuta debitorii să facă mai bine faţă acestor provocări, preşedintele executiv al BCR, Sergiu Manea, a declarat că din anii 2015 – 2016 atât banca centrală cât şi băncile comerciale au atras atenţia asupra riscului de dobândă. De asemenea, el a amintit că în 2020 industria bancară a gândit şi a pus la punct o seamă de acţiuni pentru a sprijini debitorii aflaţi în dificultate. Aceleaşi lucruri sunt experimentate şi în prezent.
„Există o seamă de instrumente, numai că aceste instrumente sunt echivalentul aspirinei atunci când ai o gripă. Îmi pare rău să spun chestia asta şi mi-e foarte greu să spun pentru că vedem debitori în situaţii foarte, foarte dificile”, a explicat Sergiu Manea. Preşedintele executiv al BCR susţine că lecţiile învăţate în criza care a avut loc în 2008 au dus la alte standarde de creditare, la o creditare responsabilă. Potrivit acestuia, există o sumă semnificativă acumulată în perioada 2020-2021, când a avut loc o încetinire a consumului, iar acele rezerve sunt consumate în 2022-2023.