V. Stoica

Nu mai este un secret pentru nimeni că Muzeul Național Peleș este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România! Este bine-cunoscută apetența românilor și a grupurilor de turiști străini veniți pe Valea Prahovei pentru a trece pragul castelelor Peleș și Pelișor, dar și pentru grădinile și aleile care fac parte din Domeniul Regal, unde, odinioară, se plimbau și membri ai Familiei Regale a României.
Este unul dintre motivele pentru care Muzeul Național Peleș a fost vizitat, anul trecut, de 274.408 persoane – la expozițiile permanente din cele două castele, cărora li se adaugă alți 47.677 de oameni – la expozițiile temporare. Potrivit raportului de activitate pe anul 2022, întocmit de reprezentanții muzeului, s-au înregistrat în medie 952 de vizitatori zilnic! Cum numărul plătitorilor de bilet a fost de 192.539 de persoane, și încasările din vânzarea tichetelor de intrare au fost pe măsură: 9,6 milioane de lei, adică aproape două milioane de euro!
Și asta nu este tot, pentru că – adăugând și veniturile din prestări de servicii, de aproape 2,5 milioane de lei – veniturile proprii aferente anului trecut au depășit suma de 12 milioane de lei!
(sursa foto: www.peles.ro)