Nicoleta Dumitrescu

Cu siguranță, nu mai este o noutate faptul că ION este primul consilier cu inteligență artificială al Guvernului. Despre existența acestuia a anunțat, pe data de 1 Martie a.c., chiar premierul Nicolae Ciucă, într-o ședință a Executivului, ION reprezentând o inițiativă tehnologică și de cercetare dezvoltată, fără nicio plată, de către experți în inteligență artificială din țară, în colaborare cu cei mai buni cercetători și profesori din domeniu, pentru a reprezenta veriga lipsă a comunicării în timp real între cetățeni și guvernanți. Și se pare că inițiativa a prins repede la publicul pentru care tehnologia modernă este considerată o normalitate, dovadă că originalul și ineditul consilier al șefului Guvernului a primit deja, în prima săptămână de la lansarea acestui proiect, aproximativ o jumătate de milion de mesaje și tag-uri în social-media, problemele semnalate fiind atât educaţia, îmbunătăţirea sistemului public de sănătate ori a condițiilor de viață, cât și salariile şi pensiile mici.
Prin urmare, ce bine ar fi ca numărul de astfel de consilieri să se poată tripla, ba, chiar astfel de… Ioni să fie ”instalați” atât pe la cabinetele ministeriale, cât și pe la cele ale aleșilor locali! S-ar face economie, nu glumă, evident la bani, având în vedere că nu este cabinet de ministru ori de secretar de stat care să nu fie înțesat de consilieri, care mai de care, numirea lor fiind făcută nu atât pe competențe și experiența în domeniu, ci mai ales pe simpatii politice ori cumetrii, în fapt un întreg lanț al prieteșugului, care se tot rostogolește pentru că fiecare lider de partid în parte a închis ochii la astfel de aranjamente. Pe de altă parte, aceeași practică, a cabinetelor înțesate de consilieri, pe tot soiul de domenii, este valabilă și la nivelul primăriilor, cu mențiunea că, pe plan local, astfel de numiri au reprezentat, ulterior, chiar adevărate rampe de lansare pe noi posturi, și mai importante, considerându-se că s-a căpătat niscaiva experiență, ceva mai mare, dacă i-au consiliat pe unii dintre edili.
De altfel, tocmai pentru că s-a considerat -și încă se mai consideră- că sunt verigi lipsă, mai ales în relația cu cetățenii, în administrația centrală și locală s-au inventat tot fel de soluții care, dacă inițial s-a considerat că sunt fie de compromis, fie provizorii, ulterior, s-a mers în continuare la fel, într-un final ajungându-se la concluzia că altfel nu se poate. Adică, un ministru – sau un secretar de stat – nu se putea descurca dacă nu avea la cabinetul său liota de ajutoare, pe post de consilieri, pentru atâtea și atâtea situaţii cu care se confruntă zilnic. Pentru că, fără ei, consilierii, demnitarii nu ar ști ce să spună și ce să facă într-o situație în care aceștia sunt prinși la mijloc ori când ceva nu a ieșit deloc bine, nu ar ști când să-și facă publică o opinie ori când să nu facă absolut nicio declarație, când să facă un pas înainte ori să stea în umbră, în așteptare, destui fiind însă și consilierii în cunoștințe de… modă, care oferă, evident, contra-cost, sfaturi în asortarea ținutelor, sugerându-le, în funcție de evenimentul la care vor participa, cu ce să se îmbrace, ce costum și ce cravată să poarte ori ce mărgele sau cercei se potrivesc la un taior sau o rochie etc.
Evident, în fișa postului, sarcinile consilierilor sunt multiple, dar dacă aceștia și le-ar fi îndeplinit cu adevărat, atunci nu s-ar fi perpetuat gafele și prostiile care sunt veșnic vizibile la cei cu funcții înalte. În fapt, realitatea face zilnic dovada că este nevoie, cu adevărat, de o inteligență artificială, precum este consilierul guvernamental ION, care să facă diferența realității în care lucruri normale, pe care le poate realiza un om, nu se pot face pentru că nu se vrea. Iar cauzele sunt multiple!