În prezent, 45% dintre români aleg să consume cel mai des apă îmbuteliată, comparativ cu 58% în 2021, conform unui studiu de Reveal Marketing Research, preluat de euractiv.ro.
Conform datelor studiului, cei mai mulți dintre români continuă să consume cel mai des apă îmbuteliată, plată (33%) sau carbogazoasă (12%), 21% aleg să filtreze apa de la chiuvetă cu ajutorul unui filtru de robinet sau a unei căni filtrante, în timp ce 17% declară că preferă să bea apa de la chiuvetă fără să o filtreze.
Totuși, interesul de a consuma apă îmbuteliată, plată sau carbogazoasă, a înregistrat o scădere semnificativă în ultimii doi ani, ajungând de la 58% la 45% în prezent. O potențială motivație a acestei schimbări în comportamentul consumatorilor este reprezentată de scumpirile în lanț ale produselor (inclusiv a apei îmbuteliate), aspect ce îi determină pe români să caute activ alternative mai economice. Îndreptându-ne atenția către evoluția părerilor despre apa de la chiuvetă, în continuare 1 din 2 români consideră că aceasta nu este complet potabilă dacă nu este filtrată.
Pe de altă parte, procentul celor care consideră că pot bea apă direct de la chiuvetă fără să le fie afectată în vreun fel sănătatea este în creștere de la 30% în 2021, la 38% în 2023. Această atitudine este împărtășită într-o măsură semnificativ mai mare de către persoanele mature de peste 56 de ani (51%).