Zeci de sindicalişti din Prahova – prezenţi în Capitală
F. T.
Ieri, aproximativ o mie de membri ai Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva” au protestat la Camera Deputaţilor, solicitând, după cum se precizează într-un comunicat de presă al acesteia, „exceptarea administrării pădurilor proprietate publică de la aplicarea guvernanței corporative, formă de management care are în vedere în principal maximizarea funcției economice a pădurilor și obținerea de profit și înlocuirea cu managementul forestier durabil, singurul care asigură continuitatea în gospodărirea și protejarea pădurilor, prin dezvoltarea echilibrată și unitară a celor trei funcții ale pădurilor: funcția ecologică, funcția socială și cea economică”.
La protestul organizat ieri, chiar de Ziua Internaţională a Pădurilor, au participat şi peste 40 de sindicalişti din judeţ.
După cum ne-a precizat inginerul Gheorghe Popescu, lider de sindicat al Direcţiei Silvice Prahova şi vicelider al Federaţiei din Silvicultură „Silva” – cel care ne-a trimis şi imaginile – la acţiune s-au raliat peste 40 de angajaţi din sectorul forestier prahovean, printre aceştia numărându-se şi deputatul Radu Oprea.
Tot interlocutorul nostru ne-a mai precizat că, înaintea protestului de ieri, membrii sindicatului au participat în data de 16 martie la o întâlnire cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu (foto alăturat), care le-a promis întreaga susţinere a PSD împotriva adoptării sus-amintitei forme de administrare a pădurilor.
Protestul de ieri a fost organizat în contextul în care, potrivit aceluiaşi comunicat al Federaţiei Silva, „Guvernul a inițiat, la sfârșitul lunii decembrie 2022, un Proiect de lege pentru modificarea și completarea O.U.G 109 din 2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu scopul declarat de a răspunde recomandărilor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, la care România dorește să acceadă, dar și angajamentelor asumate, în acest caz, total neinspirat, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. (…) Senatul României a aprobat cu amendamente, la începutul lunii martie 2023, proiectul de lege, care prevede acum, la art. IV alin (1), faptul că întreprinderile publice care desfășoară în principal activități economice și funcționează ca regii autonome se pot reorganiza de către autoritățile tutelare prin separarea serviciilor publice de activitățile comerciale. Activitățile comerciale divizate vor fi organizate în societăți pe acțiuni sau în societăți cu răspundere limitată, într-un interval de 3 ani de la intrarea în vigoare a legii.
Dacă forma adoptată de Senat a actului normativ va fi aprobată și de către Camera Deputaților, oricând va dori Guvernul, activitățile comerciale ale regiilor autonome vor putea fi transformate în societăți pe acțiuni sau cu răspundere limitată, în termenul de 3 ani prevăzut de lege, iar activitățile de serviciu public vor deveni bugetare. Prin același act normativ, statul român se angajează, în mod cel puțin surprinzător, că nu va mai înființa regii autonome care să desfășoare activități economice.(…)
Din punctul nostru de vedere, prin această modificare legislativă se pune în pericol administrarea pădurilor proprietate publică, bun de interes național, întrucât, după înființarea acestor societăți pe acțiuni, statul le va lista la bursă (care reprezintă o formă de «privatizare»), iar marii operatori economici interesați de păduri și de lemnul românesc vor putea achiziționa pachete importante de acțiuni la societățile statului.
Astfel, pădurile proprietate publică de stat și lemnul românesc, poate unica resursă pe care astăzi România o mai deține în patrimoniul public, vor încăpea în mod premeditat pe mâna unor grupuri de interese, care, cel mai probabil, urmăresc acest lucru de mult timp, inclusiv prin forțarea reorganizării Romsilva, ca angajament în PNRR, într-un moment în care această unitate economică de interes național funcționează la parametri optimi, cu rezultate economice deosebite (…)”.