Luiza Rădulescu Pintilie
Supremaţia de treizeci de ani pe podiumul Campionatului Mondial de Robotică a echipelor din Statele Unite – unde, de altfel, a fost lansată această cea mai mare competiţie pentru elevii lumii (First Tech Challenge), ca o „copie” în mic a programului spaţial american care foloseşte roboţi – a fost întreruptă anul trecut, când câţiva liceeni români au dus ţara noastră pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, conferindu-i un loc în fascinanata istorie de până acum a lumii roboţilor şi deschizându-i şansa să participe, prin tinerii ei geniali, la istoria prezentului şi depotrivă la cea a viitorului acestei lumi. Campionă en-titre, România va fi reprezentată la apropiata ediţie din aprilie a.c. a acestui eveniment internaţional anual – FIRST 2023 – de o echipă de elevi din Ploieşti, liceeni la cunoscutul colegiu naţional „Mihai Viteazul”, care tocmai au câştigat, în întrecerea naţională care a reunit în jur de 90 de echipe din ţară, cel mai dorit premiu – Inspire Award. În fapt, un premiu reprezentativ pentru toate celelealte recunoaşteri conferite în cadrul competiţiei şi un paşaport direct către etapa internaţională a unui campionat care aduce laolaltă tot ceea ce este mai avansat în domeniile știinţei, tehnologiei, ingineriei și matematicii (STEM), pregătind reprezentanţii generaţiilor aflate încă în bănci pentru un viitor care nu mai poate exista în afara roboţilor.
Un viitor căruia, spre meritata lor apreciere şi a profesorilor care îi pregătesc, membrii echipei Ro2D2 a colegiului amintit îi trasează deja coordonate reprezentative, valorificând cu talentul, creativitatea, imaginaţia şi valenţele inovative, capacitatea vizionară, spiritul dre echipă şi pasiunea pe care le dovedesc din plin acumulările şi experienţa de până la ei, dar mai ales dezvoltându-le şi dându-le noi dimensiuni .
Acum 240 de ani, un ceasornicar construia un robot capabil să scrie singur o propoziţie de 40 de caractere şi de aceea a fost numit „Scriitorul”. Elevii ploieşteni, aflaţi în centrul unei competiţii care reuneşte mai mult de o sută de echipe puternice din întreaga lume, scriu istoria la zi a unei ştiinţe care, ocupându-se cu tehnologia, proiectarea și fabricarea roboților, are deja aplicabilitate în cele mai diverse domenii.
O performanţă care poartă semnătura colectivă a următorilor elevi membri ai echipei Ro2D2: Donţu Alex (12M3 – CNMV); Tabară Andrei (12M3 – CNMV); Ţaga Ştefan (12E – CNILC); Radu Alexandru (12M3 – CNMV); Băzăvan Andrei (11M3 – CNMV); Dragu Alexandru (8M – CNMV); Pătraşcu Vlad (8M – CNMV); Istrate Ştefania (10M3 – CNMV); Dicu Daria (11M3 – CNMV); Anghel Daria (12N2 – CNMV); Radu Andreea (12M3 – CNMV); Popescu Daria (10M3 – CNMV); Moşu Luca (10M3 – CNMV); David Nicolae (9M3 – CNMV); Dascălu Irina (12M1 – CNMV), cărora li se alătură membrii- voluntari Gîrlicel Rucsandra (12N2 – CNMV); Manole Miruna (12M1 – CNMV); Duţă Sebastian (12M3 – CNMV); Popescu Ilinca (8M – CNMV); Radu Daria (10F – CNMV); Sturzu Ștefan (10M3 – CNMV); Vidru Rareș (9M3 – CNMV). Mentorii echipei sunt: Istrate Mihaela – profesor de engleză la Universitatea Româno-Americană; Hanganu Gelu – profesor de geografie la Colegiul Naţional “Mihai Viteazul“ şi Dumitru Tiberiu – inginer. În argumentaţia competiţiei, acest premiu este cel conferit unui “adevărat ambasador al FIRST”, echipa câştigătoare fiind desemnată cea care “străluceşte la toate categoriile de jurizare şi este un model pentru competiţia FIRST Tech Challenge, atât pe teren, cât şi în afara lui “. Membră a echipei, Daria Gabriela Dicu a obţinut, în cadrul competiţiei naţionale, premiul “Dean’s List Award”, acordat pe baza unui “proces riguros care vizează identificarea elevilor remarcabili, care au demonstrat de-a lungul sezonului calităţi de leadership, abilităţi tehnice şi au întruchipat valorile fundamentale ale competiţiei FIRST prin munca lor” şi regăsindu-se, astfel, printre cei patru finalişti care vor reprezenta România la Campionatul Mondial de Robotică organizat în SUA, la Houston, în perioada 19-22 aprilie.
Daria Gabriela Dicu (în foto) este elevă în clasa a XI-a M3 (specializarea Matematică-informatică, intensiv informatică), fiind membră a echipei Ro2D2 din anul 2019 şi activând la început în cadrul departamentului de programare. În prezent, aceasta este coordonatoarea departamentului PR și Comunicare, fiind responsabilă de promovarea echipei, de organizarea evenimentelor și de relația cu publicul.
De altfel, propriile acumulări şi amplele deschideri educaţionale o determină să-şi dorească să urmeze o facultate care să îmbine pasiunea pentru robotică şi cea pentru medicină, preocupările sale fiind, pe lângă cele enunţate deja, multiple. Chiar şi simpla enumerare este , în fapt, mai mult decât relevantă: limba și cultura germană, public speaking-ul, echitația, lectura. Anul trecut a fost plecată cu o bursă în Germania, ocupă funcții de conducere în două asociații importante din Ploieşti, participă la concursuri și olimpiade naționale, dar îşi găseşte timp să facă şi voluntariat în spital. Anul acesta, a reușit să obțină, alături de echipele din care a făcut parte, premiul II la Concursul Național “Lider European”, organizat de Comisia Europeană și a reprezentat România la Bruxelles, în cadrul Concursului “Girls Go Circular”. Toate aceste calităţi, implicări şi reuşite se regăsesc, de altfel, în profilul său de cîştigătoare a premiului amintit la etapa naţională a competiţiei de robotică FIRST Tech Challenge- care are recunoaşterea Ministerului Educaţiei , figurează în Calendarul competiţiilor şcolare, fără a fi finanţat de la nivel ministerial – conceptul acestui concurs implicând cu mult mai mult decât a construi un robot şi presupunând un ansamblu de competenţe tehnice şi non – tehnice .
Cea de-a doua echipă – BraveBots – care a reprezentat colegiul ploieştean la care ne-am referit la recent încheiata etapă naţională, desfăşurată la Bucureşti, a câştigat, la rândul său, premiul „Connect I”, acesta fiind atribuit „ echipei care se conectează cel mai bine la comunitatea locală de inginerie – din afara FIRST – prin prezentarea muncii lor, a ceea ce este FIRST şi a modalităţii de implicare a altora în acest concept”. Se cuvine menţionat că judeţul Prahova a fost reprezentat de cinci echipe, pe lângă cele două la care ne-am referit participând şi două echipe de la nu mai puţin cunoscutul colegiu naţional „I.L. Caragiale” din Ploieşti – Info 1 şi Eastern Foxes, cea dintâi câştigând premiul „Think Award 2 „ şi fiind cea care, anul trecut, s-a calificat la Mondialele de Robotică, precum şi echipa Ercast, de la Liceul Tehnologic Energetic „Elie Radu”.
Provocarea lansată tuturor echipelor participante a fost centrată pe cuvântul-cheie „Energize”, liceenilor cerându-li-se să inoveze și să devină promotorii unor energii ale viitorului, sigure, accesibile și sustenabile, contribuind astfel la Obiectivul #7 pentru Dezvoltare Durabilă al Organizației Națiunilor Unite: Energie curată şi la preţuri accesibile. Ieri, liceenii ploieşteni „de aur” au fost primiţi, împreună cu mentorii lor, la Comisia de tehnologie din cadrul Parlamentului României, dar şi în plenul cel mai înalt for legislativ al ţării, iar printr-un comunicat transmis la redacţie, Consiliul Judeţean Prahova a anunţat că susţine financiar performanţa acestora. Deocamdată, un lucru este cert: nu peste mult timp, o echipă de liceeni ploieşteni remarcabili va reprezenta România la competiţia mondială a celor mai performanţi şi vizionari elevi din lume, constructori nu numai de roboţi , ci şi ai lumii viitorului! Şi, fără nicio îndoială, indiferent de rezultatul pe care îl vor obţine, nu numai ei au deja cu ce se mândri, ci şi colegiul ploieştean care îi pregăteşte şi ţara care îi creşte. Iar cea din urmă are şi datoria de a-i determina să rămână, iar dacă aleg să plece, într-o zi să aibă de ce se întoarce!