Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, la inaugurarea Centrului Naţional de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină din cadrul Centrului UNiX al Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureş, că avantajele oferite de noile tehnologii nu trebuie să înlocuiască elementele legate de interacţiunea cu pacientul, potrivit Agerpres.
„E un centru extraordinar aici, la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş, permite deprinderea atât a investigaţiilor de bază medicală, mă refer la examinarea pacientului, diagnostic diferenţial, diagnostic pozitiv şi cred că este viitorul. Vedeţi că toate universităţile încearcă să ofere soluţii digitale şi cele legate de realitate virtuală. În învăţare, ele au un mare avantaj, sunt repetabile, reproductibile, dar asta nu înseamnă că medicina se va face în afara patului bolnavului. Fiecare dintre noi trebuie să fim conştienţi că ceea ce învăţăm sau deprinderile pe care le dobândim în această zonă virtuală trebuie aplicate şi trebuie exersate pe pacienţi. Ei trebuie să rămână. Impactul şi relaţia medic-pacient rămâne, din punctul meu de vedere, esenţială, pentru că ea are şi o încărcătură de empatie, de emoţie, care este necesară atunci când ne dorim ca omul să simtă că este bine îngrijit, iar vindecarea să se producă într-un mod firesc. Aceste avantaje pe care le oferă noile tehnologii nu trebuie totuşi să înlocuiască elementele legate de interacţiunea cu pacientul”, a declarat Alexandru Rafila, care a testat unul dintre echipamente.
Centrul UNiX, care cuprinde Centrul Naţional de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină şi Centrul Academic de Examinare, este una dintre cele mai spectaculoase investiţii ale
UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureş, fiind unice în România în învăţământul medical.
Centrul Naţional de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină, coordonat de conf dr Cristian Boeriu, se alătură Centrului de Simulare şi Abilităţi Practice care funcţionează de 10 ani în universitate şi dispune de spaţii destinate utilizării, în cadrul sesiunilor practice, a tehnologiei de realitate virtuală (VR), augmentată (AR) şi mixtă.