România ocupă primul loc în UE la numărul de cazuri noi şi recidive

Diagnosticată şi tratată la timp, tuberculoza poate fi vindecată, susţin specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei, ce a fost marcată pe 24 martie , potrivit Agerpres.
„Tuberculoza reduce drastic calitatea vieţii bolnavului, ca urmare a afectării plămânilor şi, uneori, a altor organe, în anumite cazuri putând duce chiar la deces. Boala se transmite de om la om prin strănut, tuse sau salivă, astfel că membrii familiei, prietenii sau colegii de muncă ai unei persoane cu tuberculoză se pot îmbolnăvi la rândul lor. Din acest motiv, uneori, o persoană cu tuberculoză se poate simţi stigmatizată şi izolată de către anturaj, ceea ce poate cauza o suferinţă psihică ce se adaugă suferinţei cauzată de boală. Incapacitatea de a munci pe durata tratamentului până la vindecare poate cauza dificultăţi materiale pacientului şi familiei. (…) Diagnosticată şi tratată la timp, tuberculoza poate fi vindecată”, susţine INSP într-un comunicat remis presei.
Potrivit INSP, cu toate că, în ultimele două decenii, România a înregistrat o reducere importantă a cazurilor de tuberculoză (de la 159 de cazuri la 100.000 de locuitori în 2003, la 39,8 cazuri la 100.000 locuitori în 2021), ţara noastră continuă să ocupe primul loc în UE la numărul de cazuri noi şi recidive.
„Discutaţi cu medicul dumneavoastră de familie în cazul în care aveţi simpome precum tuse care persistă mai mult de 3 săptămâni, dureri în piept, dificultăţi de respiraţie, scădere în greutate nejustificată, transpiraţii nocturne, oboseală”, recomandă specialiştii. Metodele prin care se poate preveni îmbolnăvirea sunt: vaccinarea copiilor cu vaccinul anti-tuberculoză BCG, menţinerea unui sistem imun sănătos, acoperirea nasului şi gurii în momentul strănutului sau tusei, spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, aerisirea frecventă a încăperilor şi evitarea spaţiilor aglomerate.
În fiecare an, data de 24 martie este dedicată marcării Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei, prilej cu care se atrage atenţia asupra faptului că tuberculoza este una dintre cele mai frecvente boli contagioase, care continuă să reprezinte o problemă de sănătate publică în întreaga lume din cauza multiplelor implicaţii pe care le are la nivel de individ şi societate.
Data de 24 martie a fost aleasă de Uniunea Internaţională Împotriva Tuberculozei, în 1982, ca zi internaţională dedicată eradicării bolii, deoarece la 24 martie 1882 bacteriologul german Robert Koch a informat comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC, un proces ce a deschis calea spre diagnosticare şi vindecare.