Peste 60% dintre problemele de auz şi sănătate a urechii pot fi identificate şi abordate la nivelul asistenţei medicale primare, susţin reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Publică, potrivit Agepres.
Principala cauză a morbidităţii sistemului auditiv este reprezentată de neabordarea la timp a problematicii pierderii auzului, afirmă specialiştii.
„Este de aşteptat ca prevalenţa pierderii auzului să crească considerabil în următoarele decenii din cauza schimbării demografice a populaţiei, creşterii expunerii la factori de risc (de ex: zgomotele puternice, utilizarea anumitor medicamente), precum şi persistenţei unor afecţiuni netratate ale urechii, cum ar fi otita medie. Multe dintre cauzele care duc la pierderea auzului sunt prevenibile, persoanele ce prezintă deficienţă de auz putând beneficia de intervenţii oportune şi corespunzătoare patologiei”, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, în România, unul din 10 români suferă de pierderea auzului, cauzele care pot duce la pierderea auzului fiind congenitale (existente la naştere) sau dobândite (după naştere, pe parcursul vieţii).
La nivel global, peste 1,5 miliarde de oameni suferă de o scădere a auzului, iar dintre aceştia aproape 430 de milioane de persoane prezintă o deficienţă de auz invalidantă.