25 de elevi și trei dascăli ai Colegiului Național „I.L. Caragiale” din Ploiești au fost, timp de o săptămână, la Lycée Honoré d’Estienne d’Orves din Carquefou, la 15 kilometri distanță de Nantes, în cadrul deja tradiționalului schimb interșcolar PLOCAR. Acolo, adolescenții au trăit experiența vieții lor, despărțindu-se cu ochii în lacrimi de colegii francezi care i-au găzduit între 25 februarie și 4 martie.
Finalul pandemiei a permis continuarea proiectului lansat acum patru ani, care a luat naștere printr-un program ERASMUS+ desfășurat în localitatea cu 18.000 de locuitori de lângă Nantes, reședința departamentului Loire-Atlantique și capitala regiunii Pays de la Loire.
Carmen Petre, director adjunct al liceului din Carquefou, orășel situat nu departe de plajele infinite la Atlantic, a fost amfitrioană pentru delegația formată din 25 de elevi și condusă de trei profesoare de limba franceză ale colegiului ploieștean, Laura Moisescu, Elisabeta Toma și Liliana Crețu.
Activitățile la care elevii români au luat parte au avut ca scop introducerea lor în stilul de viață al corespondenților francezi și descoperirea locurilor, dar și a unui liceu nou-nouț, construit de cinci ani și dotat cu panouri fotovoltaice, grădină pe acoperiș, sală de sport ultramodernă.
Caragialiștii și dascăli lor au îmbinat utilul cu plăcutul. Copiii au participat la ore de curs desfășurate la liceul din Carquefou, unde și-au putut îmbunătăți abilitățile limbii lui Voltaire, au vizitat obiective turistice istorice- Castelul Ducilor de Bretania din Nantes sau Biserica Saint-Clair de Saillé din stațiunea litorală Guérande- și au fost într-o excursie în orașul La Baule-Escoublac, de pe coasta Oceanului Atlantic. În acelaşi timp, câțiva copii au simțit freamătul tribunelor de pe impunătorul stadion La Beaujoire, la derby-ul fotbalistic regional dintre FC Nantes și Rennes. Aici, la putere sunt „canarii”, la Ploiești, „lupii galbeni” fac legea. De altfel, recent, Gicu Grozav, Budescu și compania au vizitat liceul emblematic al Ploieștiului.
Dascălii, la rândul lor, au fost prezenți la ore, și au dezvoltat, alături de omologii lor, noi metode de predare/ învățare, pe care le vor implementa în colegiul ploieştean. În cadrul proiectului PLOCAR, elevii români și francezi au participat şi la un atelier de confecționat mărțișoare.
Ultima seară, cea „interculturală”, i-a reunit pe francezi și pe români. A fost un adevărat show, delegația noastră fiind aplaudată la scenă deschisă, grație materialelor video despre România, Ploiești și colegiul ploieştean. Unul dintre elevii din delegație a susținut și un mini-concert hip-hop, care a ridicat sala în picioare.
S-au degustat preparate tradiționale ale fiecărei țări și s-au prezentat tradiții (dansuri, cântece, urări, mărțișoare).
Cel puțin pentru o săptămână, cu toții au înțeles că poate fi și „la vie en rose”, celebra piesă a monumentalei Edith Piaf.
Cândva, Colegiului Naţional „I.L.Caragiale” i se mai spunea şi „Bastilia”. Peste timp, simbolic, denumirea aceasta nu mai face trimitere la căderea celebrei fortăreţe medievale din Franţa şi începerea Revoluţiei Franceze, ci la o adevărată revoluție interculturale.
Se vor convinge, în luna mai, elevii francezii și profesorii lor, care vor veni la Ploiești, urmând ca liceenii caragialişti și liceul cu o istorie de mai bine de un secol și jumătate să le fie gazdă.