George Marin

Nebănuitul avânt arătat de echipa petrolistă în debutul meciului a fost curmat rapid de cea mai complexă echipă care există în campionatul nostru. Complexitatea acestei echipe nu stă doar în numărul de jucători pe care îi poate roti – chiar dacă antrenorul ei se tânguie permanent că nu are suficienți jucători – ci și în ceea ce pune în practică pe teren: talent, forță, coeziune și lecții învățate bine. La orice școală de antrenori se poate preda golul al patrulea clujean pentru jocul colectiv al atacanților în careul advers. Un exemplu doar …
Nu a durat prea mult ca CFR să deschidă scorul. Nu a durat prea mult ca Petrolul să vină cu replica, una eșuată, din păcate, ­apaticul Grozav ratând ținta (min. 12). A mai fost încă o posibilitate de a egala, dar șarja lui Irobiso a fost stopată (min. 41). Cât este el de puternic, Irobiso nu a putut rezista atacului de hiene făcut de Burcă și Kolinger, lui Scuffet rămânându-i doar să culeagă prada.
Dacă prima parte a fost una curajoasă, chiar onorabilă putem spune, cea secundă a fost de coșmar pentru petroliști. Încercările de revigorare, care au inclus și schimbarea sistemului de joc, trecând de la cinci apărători la patru, au dus doar la un progres în ceea ce privește prezența în fața porții adverse: s-au marcat două goluri prefațate de ocazia lui Jair, cel care a trimis un șut grăbit și oarecum neglijent (min. 65). Se întâmpla imediat după al doilea gol clujean. În schimb, chiar dacă Leitner a mai salvat câte ceva (min. 68, 80, ultima paradă venind tot după o fază fixă a clujenilor, chiar înainte de ultimul gol feroviar), apărarea a încasat gol după gol, părând anesteziată, aruncând în mințile tuturor idea că s-ar fi putut mai mult prin prezența pe teren a celor absenți din cauza suspendărilor sau accidentărilor, neplăcute evenimente care au secătuit și banca rezervelor. Din toate acestea rămânem cu mângâierea că golurile noastre au fost mai frumoase decât ale lor, făcându-ne că uităm de ultimul gol ceferist. O palidă mângâiere pentru un David ploieștean care doar l-a ciupit pe Goliathul campionatului nostru. O ciupitură pe care Dan Petrescu nu a înghițit-o, la conferința de presă de după joc răbdând cu greu întrebările jurnaliștilor și pândind primul moment de acalmie pentru a o zbughi aproape englezește – printre dinți strepeziți a spus „bună seara, la revedere” – otrăvit de cele două goluri primite de echipa sa.
0-1: Pașov pasează greșit, la Krasniqi, aflat la 28-29 de metri de propria poartă, Dumitriu nu poate recupera, retragerea este lentă (Pașov, Achim și Borța), contraatacul se dezvoltă tot prin Krasniqi, care șutează, Leitner nu prinde mingea și Deac, care s-a eliberat de marcajul lui Țicu, reia sec din careul mic.
0-2: După o preluare analizată de VAR, Bîrligea reia, din cădere, un corner bătut de Deac, executând o mică acrobație în miezul unei inerte vâltori galbene a petroliștilor. Acceptați, vă rog, contradicția termenilor!
0-3: Deac, singur-singurel la linia de 16 metri, lateral stânga, centrează în diagonală pentru Janga, care se demarcă și reia cu capul, din plonjon, lăsând linia de șase petroliști aflată pe linia careului mic să se gândească la un iluzoriu ofsaid.
0-4: Braun a centrat din dreapta, fără opoziție (Grozav), Janga se demarcă fals la bara apropiată, iar Maglica se prezintă liber, fără marcaj, la linia de șase metri și reia cu latul în dreapta lui Leitner.
1-4: Budescu trimite, printre apărătorii adverși, o pasă scânteietoare pentru Bratu, care ciupește balonul către bara îndepărtată înainte ca Scuffet să poată interveni.
1-5: Petrila a bătut un corner contrar așteptărilor, către Boateng, aflat perfect liber în colțul din stânga al careului mare, în timp ce restul jucătorilor se îmbulzeau înspre careul mic. Boateng a șutat pe jos, lângă rădăcina barei apropiate, întru disperarea lui Leitner.
2-5: Budescu a executat o lovitură liberă din dreapta, de pe la 40 de metri de poarta clujeană, Cvek a respins cu capul, din alergare, iar Purtić, aflat liber la 25 de metri, central, a executat un voleu „din prima”, care, ușor deviat, s-a dus în stânga lui Scuffet.

Petrolul 52 – CFR Cluj 2-5 (0-1)
Stadion: „Ilie Oană”. Spectatori: 6000.
Au marcat: Bratu 77, Purtić 82 / Deac 10, Bîrligea 49, Janga 66, Maglica 73, Boateng 80.
Petrolul: Leitner – Pașov (64 Bratu), Achim, Mathaus – Borța (70 Doua), Dumitriu (64 Budescu), Seto (81 Purtić), Jair, Țicu (cpt.) – Irobiso, Grozav (81 Tucaliuc). Rezerve neutilizate: Vîlceanu – Rădulescu, Bucur, A. Tudor. Antrenor: Florin Pîrvu.
CFR: Scuffet – Braun, Kolinger, Burcă, Camora (cpt.) – Deac (70 Maglica), Boateng (81 Cvek), Muhar (81 Hoban) – Janga, Bîrligea (57 Petrila), Krasniqi (70 Yeboah). Rezerve neutilizate: R. Sava – R. Bălan, Țîru, Bordeianu. Antrenor: Dan Petrescu.
Avertismente: – / Boateng 64.
Au arbitrat: George Cătălin Găman (Craiova) – Mircea Mihail Grigoriu (București), Stelian Slabu (Brașov). Rezervă: Lucian Claudiu Rusandu (Sfântu Gheorghe). VAR: Ovidiu Hațegan (Arad). AVAR: Adrian Vornicu (Iași).
Observatori: Marcel Savaniu (Satu Mare), pentru arbitraj, Ion Cățoi (București), pentru organizare.
Jucătorul meciului: Boateng.