Biserica Catolică din Franţa a achitat compensaţii de aproximativ 7 milioane de euro victimelor abuzurilor sexuale după prezentarea unui studiu tulburător pe această temă în toamna anului 2021, informează DPA, preluată de Agerpres.
De la începutul anului 2022 şi până în prezent, 190 de victime au primit compensaţii medii de 37.000 de euro, a anunţat, la Paris, instanţa independentă de recunoaştere şi recompensare a victimelor, INIRR, creată în acest scop. În 40 de cazuri, a fost achitată suma maximă de 60.000 de euro.
Până în prezent, 1.133 de victime au apelat la această instanţă de recunoaştere, iar multe dintre cazuri se află în continuare în etapa de ­procesare. Peste două treimi dintre victime sunt bărbaţi, iar mai puţin de o treime sunt femei. Abuzurile din rândul instituţiilor Bisericii afectează în mare parte copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 6 şi 15 ani. În 60% ­dintre cazuri, este vorba despre violuri. În 58% dintre cazurile înregistrate, abuzul a durat mai mult de un an.
În Biserica Catolică din Franţa, 216.000 de copii şi adolescenţi au fost victime ale unor abuzuri sexuale începând din anii 1950, potrivit estimărilor studiului prezentat în octombrie 2021.
Dacă sunt incluse şi abuzurile comise de angajaţi ai instituţiilor administrate de Biserică, se crede că numărul victimelor este de 330.000. Cu toate acestea, doar o mică parte dintre victime şi-au prezentat cazul în faţa bisericii sau a autorităţilor înainte de publicarea studiului.