N.Dumitrescu

Ca în fiecare an, Alianţa Franceză Ploieşti va marca “Sărbătoarea Francofoniei” printr-o suită de evenimente, care se adresează profesorilor, studenţilor şi elevilor din Ploieşti şi judeţul Prahova. Acțiunile vor avea loc în perioada 14-22 martie a.c., ediția din acest an fiind una cu totul aparte, având în vedere că aceasta se va desfășura sub semnul aniversării celor 30 de ani de la intrarea României în Organizația Internațională a Francofoniei. Potrivit directorului Alianței Franceze Ploiești, conf. dr. Steluța Coculescu, pe 14 martie a.c, la ora 11.00, la Biblioteca Universităţii Petrol-Gaze din Ploieşti va avea loc conferinţa cu tema ”Didactique du français langue étrangère à l’ère des sciences cognitives”, care va fi prezentată de Amir Mehdi – profesor doctor în pragmatica și analiza discursului, în didactică și psihologie cognitivă, la Universitatea din Tiaret, Algeria.
De asemenea, același invitat va susține o conferință și pe 15 martie, la ora 10.00, în Sala Marea Unire din Palatul Culturii Ploieşti. Pe data de 22 martie, la ora 13.00, Alianța Franceză Ploiești – care are sediul pe Bd. Republicii nr. 2-4, respectiv în Palatul Administrativ din Ploiești, la intrarea G – va organiza concursul internațional de limba franceză ”La Plume d’or”, competiție ce se adresează tuturor elevilor de liceu cu un nivel bun de limba franceză, cu mențiunea că toate evenimentele menționate vor fi organizate în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Judeţean Prahova, Universitatea Petrol-Gaze Ploiești, Facultatea de Litere şi Stiinţe, Departamentele Filologie și Știinţele Educaţiei, Asociaţia Défense de la langue française, Franța.
De precizat că Organizația Internațională a Francofoniei – OIF- (în franceză Organisation internationale de la francophonie) este o organizație internațională care, pornind de la afinitatea pentru limba și cultura franceză, reunește state și guverne de pe cinci continente: 53 de state membre și 13 state cu statutul de observator, printre inițiatori numărându-se Léopold Sédar Senghor. Nucleul interguvernamental al Francofoniei a fost creat la 20 martie 1970 și, începând cu această dată, ziua de 20 martie marchează „Ziua Internațională a Francofoniei”. În 1993, la Summit-ul din Mauritius, România a obținut statutul de membru cu drepturi depline al acestei structuri, iar al XI-lea summit al Francofoniei s-a ținut la București, în zilele de 28 și 29 septembrie 2006, având ca temă ”Aplicarea noilor tehnologii de comunicare în procesul educațional”.