V.S.

Un cumplit accident rutier – soldat cu un tânăr mort și un altul rănit foarte grav, în care a fost implicat un ATV – a avut loc duminică seară, în comuna prahoveană Talea. La fața locului s-au deplasat atât echipaje pentru acordarea primului ajutor de la ISU Prahova și de la Ambulanță, dar și polițiști, pentru a efectua cercetări și a stabili cum s-a produs ­accidentul.
Potrivit IPJ Prahova, accidentul a avut loc pe drumul județean DJ 206. Conform sursei menționate, un tânăr în vârstă de 20 de ani care se deplasa cu un ATV pe raza localității Talea ar fi pierdut controlul direcției de mers și s-a răsturnat pe carosabil. În urma impactului, conducătorul ATV-ului a fost declarat decedat, în timp ce celălalt tânăr, în vârstă de 22 de ani, care se afla pe ATV, a fost transportat la spital în comă de gradul 3 de către echipajul Serviciului de Ambulanță Prahova. Polițiștii rutieri fac acum cercetări pentru stabilirea tuturor cauzelor și împrejurărilor în care s-a produs accidentul rutier.
Acest accident tragic ridică din nou problema condițiilor în care pot fi utilizate aceste autovehicule pe drumurile publice. Astfel, conducătorii lor trebuie să știe că pentru a conduce pe drumurile publice ATV-uri sau mopede dotate cu motoare de capacitate mică a căror viteză nu depășește 45 km/h, iar capacitatea cilindrică nu este mai mare de 50 cmc, trebuie să posede permis de conducere categoriile AM, A1 sau B1, după caz. Mai mult decât atât, ATV-urile și  mopedele sunt supuse înmatriculării sau înregistrării pentru a putea circula pe drumurile publice. Acestea trebuie să aibă asigurare obligatorie de răspundere civilă și inspecție tehnică periodică valabile. Conducătorii ATV-urilor trebuie să poarte echipament de protecție omologat (costum, cască, cizme și mănuși) pentru că numai acesta le poate asigura o protecție eficientă în caz de accident.
De asemenea, ei trebuie să respecte regulile privind efectuarea depășirii, să fie prudenți și să facă această manevră numai prin partea stângă, fără a-i incomoda pe ceilalți parteneri în trafic. În plus, nu trebuie să facă manevre bruște în trafic sau să accelereze puternic.
Ca și în cazul celorlalți participanți la trafic, trebuie să adapteze tot timpul viteza la condițiile meteo, de drum și de trafic, să nu se afle sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe interzise când conduc.