Anul trecut, instanţa a funcţionat cu numai 29 de judecători, deşi schema de personal este de 54 de posturi!

F. T.

Potrivit sintezei activităţii derulate la nivelul Tribunalului Prahova, ca instanţă de fond, în cursul anului trecut, numărul cauzelor care a revenit spre soluţionare unui judecător a crescut, comparativ cu anul 2021, cu peste o sută de dosare.
Creşterea a fost determinată de faptul că, deşi în schema de magistraţi sunt prevăzute 54 de posturi, instanţá a funcţionat cu un număr de numai… 29 de judecători.
În acest context, într-un comunicat de presă al Tribunalului Prahova se menţionează: „Faţă de anul anterior (2021-n.n.) se observă o scădere a gradului de eficienţă (…), motivată de situaţia deficitară a resurselor de personal cu care Tribunalul Prahova s-a confruntat în anul 2022.
Conform Hotărârii nr. 2225 din data de 3.11.2022 a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, Tribunalul Prahova a fost menţionat printre instanţele cu o situaţie dramatică. Astfel, cu mici fluctuaţii, dintr-o schemă de 54 de posturi de judecător, în anul 2022 au fost ocupate efectiv, în medie, doar 29 de posturi”.
Pentru remedierea situaţiei, reprezentanţii instanţéi prahovene au tras numeroase semnale de alarmă. În acest sens, în acelaşi document de presă se precizează:
„Conducerea Tribunalului Prahova a efectuat numeroase demersuri pentru ocuparea schemei de personal, însă majoritatea colegilor judecători cu grad de tribunal care funcţionează la judecătoriile arondate nu au dorit să promoveze (cu două excepţii), iar solicitărilor de delegare/detaşare transmise în ţară, prin intermediul Curţii de Apel Ploieşti şi al Consiliului Superior al Magistraturii nu li s-a răspuns favorabil până în acest moment.
Pentru a avea o imagine completă asupra situaţiei grave în care se află instanţa noastră, menţionăm că la finalul anului 2022 erau ocupate efectiv: 5 din cele 10 posturi la Secţia Penală; 9 din cele 20 de posturi la Secţia I Civilă, din care unul este ocupat temporar prin delegare; 9 din cele 24 de posturi la Secţia a II-a Civilă de Contencios Administrativ şi Fiscal. (…).
Pe de altă parte, însă, la Tribunalul Prahova a existat o deficienţă şi în ceea ce priveşte numărul de grefieri, grefieri arhivari etc.
În acest sens, conducerea instanţei prahovene aminteşte: „Am solicitat (…) ordonatorului principal de credite inclusiv suplimentarea schemei de personal cu 10 posturi de grefieri, 6 posturi de grefieri arhivari, 3 posturi de registrator, două posturi de aprod, două posturi de agent procedural, 1 post de grefier documentarist, trei posturi de funcţionar public, un post de consilier juridic, două posturi de personal contractual cu atribuţii de administrare şi un post de personal contractual cu atribuţii de arhivare necesare Departamentului Economico-Financiar al instanţei, pe baza unor note de fundamentare depuse în anexă la raportul înaintat, suplimentare care însă nu a fost apreciată oportună de către organul decident”.
Cu referire la alte aspecte privind actitivitatea acestei instanţe, dar şi a judecătoriilor arondate, vom reveni într-un număr viitor al ziarului.