Sute de apeluri au fost înregistrate, în cursul lunii ianuarie 2023, la numărul unic la nivel național destinat victimelor violenței domestice. În perioada 01 ianuarie 2023 – 31 ianuarie 2023, la HELPLINE cu număr unic la nivel național 0800.500.333, destinat victimelor violenței domestice, discriminării pe criteriul de sex și traficului de persoane, linie telefonică non-stop gratuită din cadrul Serviciului Strategii, Politici, Programe și Monitorizare pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Domestice, au fost primite un număr de 604 apeluri, potrivit Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați.
Dintre cele 604 apeluri primite, 423 au și fost preluate, restul fiind apeluri scurte și 36 – apeluri pierdute. Cele mai multe dintre apeluri (226 de cazuri) au semnalat acte de violență, dar au fost și solicitate informații privind adăposturile pentru victimele violenței domestice, informații privind linia telefonică, alte două au vizat cazuri de trafic de persoane și unul de violență sexuală în alt context decât al violenței domestice. Restul apelurilor, extrem de multe (194), nu au avut legătură cu violența domestică sau nu au fost de competența Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați.
În ceea ce privește tipurile de violență care au fost semnalate, în cazuri de violență domestică și pentru situațiile în care apelantul și-a exprimat disponibilitatea de a oferi detalii în acest sens, cele mai multe au fost actele de violență psihologică și verbală, dar și cele de violență fizică.