• Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: Suspendarea participãrii Rusiei la Tratatul Noul START destructureazã arhitectura de control a armamentelor
• Joe Biden: Sprijinul SUA pentru Ucraina este neclintit
Ieri, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, în discursul adresat parlamentului, că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul New START (Noul START, Tratatul privind reducerea armelor nucleare strategice) cu Statele Unite, care limitează arsenalele nucleare strategice ale celor două părţi, transmit Agenţia Reuters, dpa şi AFP, preluate de Agerpres.
„În această privinţă, sunt obligat să anunţ că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive!, a spus Putin la finalul discursului susţinut în faţa elitei politice şi militare a ţării, la aproape un an de la debutul invaziei ruse în Ucraina.
Liderul de la Kremlin a mai spus că „unii oameni la Washington”se gândesc la reluarea testelor nucleare şi că, în consecinţă, Ministerul Apărării şi corporaţia nucleară ale Rusiei ar trebui să fie pregătite să testeze arme nucleare dacă va fi nevoie.
Tratatul New START a fost semnat la Praga în 2010, a intrat în vigoare la 5 februarie 2011 şi a fost prelungit în 2021 cu cinci ani imediat după ce preşedintele american Joe Biden şi-a preluat mandatul.
Tratatul limitează arsenalele nucleare ale Statelor Unite şi Rusiei la 800 lansatoare şi 1.550 de focoase de fiecare parte. Ambele părţi au atins aceste limite în 2018.
Rusia are cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume, de aproape 6.000 de focoase, potrivit experţilor. Împreună, SUA şi Rusia deţin în jur de 90% din numărul focoaselor nucleare la nivel global, suficiente pentru a distruge planeta de mai multe ori.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, la rândul său, că suspendarea de către Rusia a participării la Tratatul Noul START sau START III, ultimul tratat de dezarmare nucleară încă în vigoare între Rusia şi SUA, înseamnă „destructurarea” întregii arhitecturi asupra controlului armamentelor, au relatat agenţiile Reuters şi EFE, preluate de Agerpres. „Regret decizia anunţată de Rusia de a suspenda participarea sa la tratatul Noul Start”, a spus Stoltenberg la o conferinţă de presă la sediul NATO din Bruxelles, după ce mai devreme preşedintele rus Vladimir Putin anunţase, în discursul adresat parlamentului, că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul New START (Noul START, Tratatul privind reducerea armelor nucleare strategice) cu Statele Unite, ce limitează arsenalele nucleare strategice ale celor două părţi.
Pe de altă parte, Jens Stoltenberg s-a declarat „din ce în ce mai îngrijorat” de un posibil ajutor militar al Chinei pentru Rusia pentru a o susţine pe aceasta în campania militară în Ucraina.
Referindu-se la aceasta, Josep Borrell a spus că încă nu există probe despre un asemenea ajutor, dar „trebuie să rămânem vigilenţi”, menţionând de asemenea că a primit din partea celui mai înalt responsabil al diplomaţiei chineze, Wang Yi, asigurări că Beijingul nu va livra arme Moscovei.
Cât despre ajutorul militar occidental oferit Ucrainei, Stoltenberg a promis că NATO va ajuta această ţară să-şi stabilească un sistem „eficient” de achiziţii de armament pentru a lupta împotriva Rusiei. În cadrul acestui demers, Alianţa va organiza o întâlnire cu experţi în achiziţii militare din Ucraina şi Uniunea Europeană astfel încât Kievul să primească „armele de care are nevoie”. „Trebuie să-i dăm Ucrainei ce-i trebuie pentru a învinge”, înainte ca Rusia să poată lua iniţiativa pe câmpul de luptă, a insistat Stoltenberg. Sprijinul Statelor Unite ale Americii pentru Ucraina rămâne ferm, a declarat ieri, , la Varşovia, preşedintele american Joe Biden, în timpul întrevederii cu omologul său polonez Andrzej Duda, au transmis agenţiile Reuters şi AFP. ”Aşa cum i-am spus preşedintelui Zelenski când am vorbit la Kiev ieri (n.n. – luni, 20 februarie ), pot spune că sprijinul nostru pentru Ucraina rămâne neclintit”, a afirmat Biden. El a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică este mai solidă ca niciodată, cu câteva zile înaintea împlinirii unui an de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina.
De partea sa, şeful statului polonez a apreciat că vizita preşedintelui Joe Biden la Varşovia este un semnal important al angajamentului SUA faţă de menţinerea securităţii în Europa.
Polonia, ce împarte o frontieră de circa 530 de kilometri cu Ucraina, a fost una dintre ţările care au făcut cele mai multe presiuni asupra Occidentului pentru ca acesta să sprijine Kievul şi a oferit adăpost unui număr de 1,5 milioane de refugiaţi ucraineni de la începutul războiului.